Йотова: Прекъсването на един от бежанските маршрути автоматично отклонява потока в алтернативни посоки

Една от посоките е българо-турската сухопътна граница, показват данни от последните дни

„468 сирийци са върнати на Турция от гръцките острови, а в същото време ЕС е приел 711 сирийци от турските бежански лагери”, се казва във втория доклад на ЕК за изпълнението на споразумението ЕС-Турция по миграцията, представен от ЕК на извънредно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Евродепутатите обаче припомниха, че общото число на мигрантите по цялата територия на Гърция надвишава 50 000, а само на островите има 8 139 души. Част от тях са на гръцка територия вече от повече от една година, а споразумението за връщане на бежанците от островите към Турция обхваща само сирийски граждани.

Евродепутатите се опасяват, че драстично намалелият миграционен поток през Егейско море пренасочва маршрутите през Средиземно море и Италия. Вторият доклад на ЕК за споразумението ЕС-Турция по миграцията засяга и България. "Хората продължават да търсят възможности да се придвижат през страните от Западните Балкани към централноевропейските държави членки, особено към Австрия и Германия. Наблюдава се увеличение на преминаванията от Гърция в България и от Турция в България, но като цяло общите числа остават ниски", се казва в доклада.

Илияна Йотова коментира, че споразумението по миграцията между ЕС и Турция отчасти решава проблема в Егейско море, но процесът е прекалено скъп, сложен и бавен. "Прекъсването на един от бежанските маршрути автоматично отклонява потока в алтернативни посоки, една от която е българо-турската сухопътна граница, както показват и данните от последните дни. И от втория доклад става ясно, че продължава каналджийството и трафикът на хора в Средиземно море", каза още българският евродепутат. 

Както стана ясно вчера, ЕК е готова да деблокира 1 млрд. евро в полза на Турция. Очаква се в най-скоро време да бъдат събрани и останалите 2 млрд. евро, обещани от Брюксел на Анкара за справяне с миграционната криза.

Докладът на ЕК по споразумението ЕС-Турция, който бе представен днес в ЕП, съдържа и част, посветена на визовата либерализация за турски граждани. Въпросът предизвика бурни коментари от евродепутатите, които отново подчертаха, че турският закон за борба с тероризма е инструмент за политически репресии в страната срещу опонентите на правителството и трябва да бъде променен.