Йотова: Българското правителство отказва да вземе отношение по редица важни международни теми

Юни 20, 2016 Новини БСП 0 952

​Гневът на хората ще посочи вратата на това правителство и предсрочните избори са неизбежни

„Българското правителство отказва да вземе отношение по редица важни международни теми, а предизвикателствата са огромни – тероризъм, миграция, бежанци”. Това каза на среща в Панагюрище евродепутатът от БСП / ПЕС Илияна Йотова.  По думите й сигурността на България е в ръцете на президента и е много важно кой ще заеме този пост.

Тя припомни, че от 27 юни до 3 юли БСП ще проведе допитване до своите членове как да участва в президентските избори. „Много отговорно трябва да се справим с това допитване и никой няма да има право да не се съобрази с вашата воля”, посочи Илияна Йотова пред членове на партията, които живо се интересуваха от възможността да изразят мнението си. Сред най-дискутираните въпроси бе този за коалиционната политика.

Гневът на хората ще посочи вратата на това правителство и предсрочните избори са неизбежни

„България се крепи на заеми и след последния заем закръглихме 18 милиарда – това е страшна цифра, която води след себе си и лихви. Няма да има нито за болници, нито за образование, нито за пенсии. Нямаме и работеща икономика”, посочи евродепутатът Илияна Йотова. Според нея можехме да имаме по-евтин ток, а вместо това сега ще плащаме 1 млрд. 200 хил. лв. за прекратяване на проекта „Белене”. „Няма как да се съгласим да живеем така. Гневът на хората ще посочи вратата на това правителство и предсрочните избори са неизбежни”, категорична бе Йотова.

За по-голям контрол в изпълнението на европроектите и усвояването на европейски средства, призоваха жители на Стрелча. 

ЕК няма да възстанови средства по Програмата за развитие на селските райони за 2015 г

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти разясни, че Европейската комисия няма да възстанови средства по Програмата за развитие на селските райони за 2015 г., именно заради нередности в проектите и обществените поръчки. „Защо вместо да се харчат стотици хиляди левове за организиране на концерти за учителите в зала Арена Армеец, средствата не бяха дадени за подпомагане на българските училища, които в малките населени места изнемогват”, попитаха хора от община Лесичово, където също се проведе среща. „Колкото и пари да дадат за лъскави пи ар мероприятия, не могат да изтрият факта, че има 17 хиляди двойки на матурите и последна грижа на това правителство са българските учители", заяви Илияна Йотова.

„Ще се опитаме да дадем на българските деца шанса да продължават напред, да работят в нашата държава и БСП да има алтернативен план за развитие на България”, каза областният председател на БСП и член на НС на партията Йордан Младенов, по време на срещите. По думите му се правят безумни реформи, бавят се проекти, малкият и средният бизнес загива, съкращават се хора, а в цели региони, като в Пазарджишкия, нищо не се случва, особено в инфраструктурно отношение. „В този труден за страната момент единствено БСП може да заеме национална позиция и да има работещи решения за ежедневните проблеми на българските граждани”, допълни той.

Илияна Йотова и Йордан Младенов коментираха актуалните теми с жители на Велинград, Септември, с. Карабунар, Стрелча, Панагюрище и с. Лесичово.