Бюджет 2010г. е изцяло отговорност на ГЕРБ

Nov 19, 2009 Новини БСП 0 1460

Нанася се удар върху социално слабите, младите, възрастните и хората с увреждания   Бюджетът за 2010 г

Нанася се удар върху социално слабите, младите, възрастните и хората с увреждания

 

Бюджетът за 2010 г. е антисоциален и силно рестриктивен, с твърде много приоритети и липса на финансов ресурс за изпълнението им. Такава е позицията на Младежкото обединение в БСП за държавния бюджет за догодина. Основната му слабост е, че не предвижда никакви антикризисни мерки, коментират младите в БСП. Те посочиха и разминаването в разчетите на БНБ и правителството за ръста на БВП. Докато кабинетът залага спад от 2%, БНБ обяви ръст от 0 %. По този начин управляващите дават занижени приходи и нищо чудно през юли да съобщят за преизпълнение на бюджета, смята заместник-председателят на Младежкото обединение и депутат от Коалиция за България Драгомир Стойнев.

За първи път държавата отстъпва от социалните си ангажименти. Този бюджет е удар по социално слабите, младите, възрастните и хората с увреждания, заявиха младите в БСП.

Докато 2010г. е обявена за година на борба с бедността, управлението абдикира от борбата с нея. Парите за Министерството на труда и социалната политика са 21%  по-малко на фона на растяща безработица и  закриване на производства. 220 хил. деца ще останат без детски надбавки, едва 97 хил. от хората с увреждания ще получат помощи при условие, че от тях се нуждаят 170 хил. души, алармира Младежкото обединение.

Правителството да инвестира в образованието, тъй като слабообразованите днес са утрешните безработни, призова Стойнев управляващите. Средствата за образование са с 300 млн. лв. по-малко в сравнение с 2009 г. С 20% е намален бюджетът на държавните висши училища, от 100 млн.лв. парите във Фонда за научни изследвания са намалени до 75 млн.лв. догодина, посочиха младите в БСП. При тези разчети около 40% от общинските училища ще се нуждаят от съфинансиране. Намаленият бюджет на общините с 47 млн. лв. може да доведе до ликвидиране на училища и уволнения на учители, да започне връщането на „смесените" паралелки. Възможни са фалити и на висши училища, предупредиха младежите. Слабостите в бюджета са намалените с 20% помощи за отопление.

Сегашното правителство няма основание да вини предишното управление за параметрите на бюджета. Ако бяхме похарчили парите, както се твърди, нямаше да имаме рекорден фискален резерв от 8 млрд. лв., както и рекордно ниски нива на дълга, да не говорим за увеличения от 20 млрд. лв. на 24 млрд. лв. валутни резерви, коментира Драгомир Стойнев.

Настоящото правителство е в постоянен тестови режим - той тества своите идеи върху българските граждани, смята медийният секретар на Обединението Симеон Славчев. Така стана и с прословутата „техническа грешка" за парите за майките студентки и помощите за близнаци. Аргументът е безумен. Ако депутатите от Коалиция за България  не бяха реагирали в Комисията по социална политика, управляващите щяха да подминат този гаф и бюджетът щеше окончателно  да мине и така, категоричен е Драгомир Стойнев.

За специален орган, който да интегрира политиките за децата с младежката политика и политиките по отношение на семейството, настоя Младежкото обединение. Младежката политика е като доведено дете във всяко правителство.  Ресорът „младеж" се оказа най-мобилният -  разхождан от ведомство във ведомство, коментира секретарят за връзки с младежки политически организации Михаил Балабанов. Той посочи, че младежката политика е една от сферите, в която се обявява приемственост. Заместник-министърът на образованието определи 10-годишната стратегия за развитие на младежта, която ние изготвихме, като добра. Не е зле обаче да разпишат и план за изпълнението й, тъй като в него трябва да влязат сроковете и финансирането на младежките дейности. В противен случай се получават разминавания - за 2010 г. парите за програмите за младежките дейности са намалени с 30% в бюджета, докато в стратегията залага ръст на младежките програми, каза Балабанов. Младите в БСП алармираха, че от 5 юли насам бюджетните програми за младежка политика не работят. Едва вчера се появила първата обява за кандидатстване. А от това губят над 300 младежки неправителствени организации.

По повод изказването на Симеон Дянков, че ако свърже с кабел НАП и Митниците в бюджета ще потекат 800 млн. лв., младите социалисти обявиха, че подаряват кабел на финансовия  министър, за да му напомнят за обещаното или поне да разберат къде са отишли 800 млн.лв.