Янаки Стоилов: С предложенията за промени в ДОПК ще се улеснят гражданите и юридическите лица

Юни 08, 2016 Новини БСП 0 702

Жалбите им ще се гледат пред най-близкия административен съд, а не само в петте най-големи

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе ЗИД на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с който се предлагат две промени. Народният представител Янаки Стоилов обясни, че първата се отнася до местната подсъдност по делата, които се водят по реда на ДОПК пред административните съдилища. Предлаганото изменение улеснява гражданите и юридическите лица, защото техните жалби ще подлежат на разглеждане пред най-близкия административен съд, а не както е досега само в пет по-големи съдилища, където е седалището на съответните териториални подразделения на НАП.

Втората промяна предвижда съдебните разноски, които органите на съдебната власт правят в изпълнение на публичните им функции, да се признаят за публични вземания. Така органите на съдебната власт няма да правят допълните разходи за събиране на посочените средства. Тази мярка би намалила просрочените и трудно събираеми вземания на органите на съдебната власт, респективно ще увеличи значително средствата в нейния бюджет.

Манол Генов: Искаме да се равнопоставят общинските власти с тези на държавната, както и НАП

„Аргументите за предложения от нас ЗИД на Закон за задълженията и договорите имат за цел да равнопоставят общинските власти с тези на държавната, респективно НАП”. Това заяви народният представител от левицата Манол Генов. Той обясни, че при настоящата форма на държавно управление общините осъществяват отстъпената от държавата изпълнителна власт на местно равнище, регистрирани са като юридически лица, разполагат с имущество, извършват преотстъпени от държавата дейности и услуги в интерес на местната общност,  за което е необходимо да разполагат с гарантиран финансов ресурс за извършване на тези си функции. „Именно това тяхно обществено значимо предназначение трябва да ги равнопостави с органите на държавната власт”, допълни той.  Според него, въпреки разпоредбите на чл. 136 ал. 1 т. 2 и 6 от ЗЗД, много често може да има широко тълкуване. „Това се случва и на практика. Едни частни съдебни изпълнители считат публичните общински вземания за привилегировани, а други не”, каза още Генов. Той е на мнение, че освен в ЗЗД, промени се налагат и в съответните разпоредби на ГПК и ДОПК с цел своевременно осигуряване на общинските вземания от звената за местни приходи в общините. Народният представител обясни, че с тези наглед козметични нормативни промени се постигат следните цели: Елиминира се изцяло възможността за възникване на съдебен спор между НАП и общините по изготвени разпределения от съдебни изпълнители;  Намалява се броят на изпълнителните дела срещу един длъжник и съответни се облекчава с оглед размера на таксите и разноските; улеснява се процедурно събирането на малки по размер публични, общински вземания от длъжници, което ще допринесе за повишаване събираемостта на местните данъци и такси.