Корнелия Нинова: БСП е партията, която ще слуша народа, даваме пример във вътрешнопартиен план

Юни 04, 2016 Новини БСП 1 3540

Лидерът на левицата предложи да се замразят промените в Изборния кодекс до произнасянето на КС и народа

„БСП е партията, която ще слуша народа, на нас най-много ни отива да дадем този пример във вътрешнопартиен план”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на днешното заседанието на НС на партията относно предложението за вътрешнопартийното допитване. Тя призова за пълна мобилизация, за да се постигне максимален ефект партията да си каже мнението по въпросите. „Нека това да бъде разговор не само за формата на явяване на БСП на тези избори, нека бъде разговор за смисъла на президентската институция, за характера на президентската институция. Това да бъде разговор за поставяне на приоритети в националната политика“, заяви Нинова. Според нея президентът трябва да отстоява националния интерес и да работи в полза на всички българи. Председателят на БСП разясни, че бюлетината е в две части - по какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент на Република България през 2016 г. и с кои партии е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президент и вицепрезидент. „Ще се опитаме и на национално ниво да превърнем това допитване в кампания, защото с него даваме и друг знак, ние сме за това народът да си казва мнението чрез референдуми и това е най-важният глас при вземането на решенията в политиката. След като ние смятаме така на държавно ниво, на нас най-много ни отива да дадем този пример във вътрешнопартиен план. Членовете на партията да казват какво ще правим оттук нататък“, заяви Нинова.

Нинова заяви, че в момента се разиграват тясно партийни интереси и пазарлъци на терена на изборното законодателство. „Днес се внася едно предложение, на другия ден то се отменя и се внася друго. Всичко това подчинено не на принципи на изборните правила, не в загриженост на това народът да си каже мнението, а да обслужи всеки един тясно партиен интерес. БСП се обявява против такава практика. И в позицията ни по Изборния кодекс, ние ще ви предложим следното решение – да одобрите ПГ на БСП да внесе проект за решение в НС за налагане на мораториум върху изборните правила, докато Конституционният съд не се произнесе по внесения сигнал и докато референдумът, който вече е насрочен, не се произнесе – тоест докато народът не си каже мнението по тези въпроси”, каза още лидерът на левицата. По думите й на всички е ясно, че каквото и да се направи сега по изборните правила, след произнасянето на суверена – народът, и след произнасянето на КС, отново ще трябва да се променят правилата. „Освен, че това е нестабилно законодателство, това което се прави в момента, е неуважение към държавността в лицето на Конституционния съд, който единствен има правомощия да се произнася по тези въпроси и неуважение към суверена – народът, който на референдума трябва да си каже мнението по тези теми”, добави Нинова. Тя бе категорична, че народът и държавността стоят над всичко и никакъв тяснопартиен интерес не може да промени това.

Повече финанси и помощ за структурите

Корнелия Нинова обяви, че изпълнява обещанието си за повече помощ и по-голяма субсидия за структурите. „Обещанието, че вие ще получите по-сериозно финансиране, за да можете да работите спокойно, особено в предизборна кампания, нямайте съмнение - ще бъде изпълнено”, заяви тя. По думите й се изпълнява и ангажимента Изпълнителното бюро да заседава изнесено в страната. „Тези заседания дават своя ефект. Ние не заседаваме само в областния център, всеки един от членовете на ИБ беше по общините, където се обсъдиха общински въпроси, въпроси от местно естество, които вълнуват хората и на които ние ще предлагаме решения“, обясни Нинова. Тя предложи следващото такова изнесено заседание да бъде в Стара Загора. Очаква се лидерът на БСП да предложи и съвсем нова и различна концепция от досегашната за функции на Националния предизборен щаб на левицата.