Миков към Кунева: Процесът по унищожаване на българското образование върви с бързи темпове

Юни 03, 2016 Новини БСП 0 846

Как ще осигурите стипендии на студентите по медицина?

„Процесът по унищожаване на българското образование, на българското училище, на българската просвета върви с бързи темпове”. С тези думи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков се обърна към министъра на образованието и вицепремиер Меглена Кунева. Според него с приемането на новия закон се нанася  поредния удар върху българското образование и то се убива. „Никоя бюджетна цена не може да струва това”, категоричен бе социалистът.

Според него е очевидно, че през следващата година ще има закриване на училища и че правителството ще се опита да прехвърли тази отговорност на общините. Той подчерта, че това е ясно от скъсяването на образователната степен от 8 на 7 клас, и то при положение, че има толкова висок процент на отпадащи и ниска раждаемост. Миков заяви, че според регистъра за ражданията на Министерство на здравеопазването  6% са по-малко децата родени тази година, сравнено с миналата за същия период. Той  добави, че с тези промени все повече деца ще отпаднат от образователната система, а парите няма да следват учениците и общините ще закриват училища. „Родителите ще следват учениците и парите в големите градове и това ще унищожи допълнително образователната система в България”, заяви депутатът от БСП.

Миков подчерта, че изявлението на министър Кунева, че няма отговор, кои училища ще бъдат затворени, експертите ще решат и поканата той да отиде за диалог по темата е несериозно. „Аз не искам да участвам в тази екзекуторска дейност”, заяви той.   

Как ще осигурите стипендии на студентите по медицина?

Миков отправи към Кунева и въпрос във връзка със заявените протести от студенти по медицина във връзка с отпадането на възможността да получават стипендии предвидени до сега с европейски средства. „По какъв начин ще се осигурят стипендии на тези студенти?  Имаше разделяне на специалностите  на такива, които  са приоритетни и такива, които не са. До кога?”, попита още Михаил Миков.