Пирински поиска повече средства за социалните приоритети

Комисията по заетост и социални въпроси прие становището на евродепутата от левицата

Комисията по заетост и социални въпроси прие становището на евродепутата от левицата Георги Пирински относно предстоящото преразглеждане на Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз 2014-2020 г. Групата на Социалистите и демократите в ЕП разглежда ревизията на Рамката като важна възможност за осигуряване на повече средства за приоритетните социални нужди на гражданите.

В становището, представено от Пирински, бяха утвърдени текстове изискващи от Комисията да осигури увеличения на бюджетните средства за борба с бедността, безработицата, социалното изключване и неравествата, както и за справяне с проблема с бежанците. Тези искания адресират конкретно Инициативата за младежка заетост, обособяването на Детска гаранция срещу бедността и увеличаване на дела на Европейския социален фонд в общия пакет за кохезионната политика.

В становището също се подчертава, че след банковия срив от 2008 г., за спасяване на банките са били похарчени 13% от БВП на ЕС, докато бюджетът на ЕС продължава да бъде само 1% от БВП в момент, когато социалните противоречия се изострят до крайност и нараства негодуванието на гражданите срещу политиката  за орязване на бюджетите налагана от Европейската комисия.