Корнелия Нинова: Представям си, че след 10 години, когато в стаята влезе учител, въздухът ще се разтреперва от респект

Май 27, 2016 Новини БСП 1 1209

Реч на лидера на БСП пред стотици културни дейци в НДК

Уважаеми дами и господа,

Скъпи другарки и другари,

Добре дошли. Благодаря ви, че сте тук днес. Празнуваме приноса на светите братя Кирил и Методий, нашият национален принос в човешката цивилизация. Празнуваме достойнството на един народ, който е осъзнал, че без книжнина на собствен език, без образование и духовност няма път напред. Празнуваме вас, защото вие сте хората, които създавате, възпитавате и предавате тази духовност нататък. Приемете нашето истинско, човешко, българско уважение към това, което правите и едно голямо благодаря.

Моля да приемете една наша грижа и едно наше обръщение към вас. Грижа за това, че годините на прехода и демокрацията сложиха тежък отпечатък върху образование, наука, култура и духовност. Днес е много по-важно бюджетът да е консолидиран, отколкото да има пари за наука култура и духовност. Днес е по-важно да се говори за структурни реформи, без те да имат съдържание. Расте младо поколение, което има друга ценностна система. Много по-често чуваме думички „touch screen”, „ iPad”, „like-вам”. Нека, това е модерното, те са млади. Но грижата ни е, че много по-рядко чуваме думи като „читалище”, „училище”, „библиотека”, „книга”, „концерт”, „изложба”.

Нашето обръщение към вас е: Помогнете ни да променим това. Вие можете да дадете съдържание на израза „духовни водачи на нацията” и ние имаме нужда от вас.

Скоро ме питаха как си представям България след 10 години и си позволих ад се размечтая. Казах така: Представям си, като пътувам по пътищата отстрани няма необработваема земя. Представям си, че по улиците има много млади семейства с детски колички, но няма просещи хора. Представям си, че бабите на село не си заключват нощем къщите. Но най-вече си представям, че когато в стаята влезе учител, въздухът се разтреперва от респект.

И мечта ли е това? Според нас това е възможна мечта, но можем да го направим само с усилията на цялата нация и ако вие сте локомотива на тези усилия. Пожелавам ви да бъдете здрави, да бъдете силния локомотив, да бъдете уважавани и обичани хора, защото го заслужавате.

Поклон и честит празник!