Зафиров към Павлова: Министерството ви не може да защити интересите на българските граждани

Май 27, 2016 Новини БСП 0 1439

Ясно е че общините, включително и тези управлявани от ГЕРБ, не могат да разчитат във ваше лице на подкрепа и съдействие

„Защо Турция ограничава участието на български общини по изпълнението на проекти по програма Интерег за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020?” Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Той обясни, че програмата е с бюджет от над 29 млн. евро. и е одобрена от ЕК през юли 2015 г. По думите му допустими бенефициенти по нея са институции и организации от три български области – Бургас, Ямбол и Хасково. „Въвеждането на подобни ограничения представлява груб опит за вмешателство на турската държава във вътрешните работи на Република България и в частност на свободата на местно самоуправление”, категоричен бе депутатът от левицата.

Зафиров попита и сезирано ли е Министерство на външните работи на Р. България да предприеме действия за премахване на тези ограничения, а също и ЕК и каква е нейната позиция.

Социалистът бе категоричен, че правителството на Борисов не в състояние да защити законните интереси на българските общини и е склонно да приема безропотно прищевките на един режим, който все повече международни анализатори квалифицират като диктаторски. „Ясно е че общините, включително и тези управлявани от ГЕРБ, не могат да разчитат във ваше лице на подкрепа и съдействие, което да ви припомня, е основната функция на ръководеното от вас министерство”, обърна се Зафиров към министър Павлова.