БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ

Nov 15, 2009 Новини БСП 0 1382

Резултатите от изборите ясно показаха, че има една-единствена алтернатива на ГЕРБ и това е БСП

Резултатите от изборите ясно показаха, че има една-единствена алтернатива на ГЕРБ и това е БСП. Това заяви на пресконференция председателят на НС на БСП Сергей Станишев след частичните местни избори. Лидерът на социалистите изтъкна, че е необходимо в БСП да продължи вътрешната промяна и модернизация.  „Този процес започна и като дискусия на заседанието на нашия конгрес, ще продължава през следващите седмици и месеци" заяви Станишев.

Председателят изтъкна, че за първи път за 20 години традиционните десни партии нямат свой кандидат за кмет на столицата. „Управляващата коалиция, която я виждаме всеки ден в българския парламент, много ясно се прояви на изборите в Столична община - коалицията между ГЕРБ, „Атака" и Синята коалиция", добави Станишев. По думите му единствената партия, чийто резултат може да бъде идентифициран, е този на БСП.

Бившият премиер отбеляза,че по-ниска избирателна активност в София не е имало за последните 20 години. Това според Станишев от една страна се дължи на умората след парламентарните избори. От друга страна обаче заради водената от сегашното правителство политика много хора се обезверяват и не смятат за реална възможността да променят нещо конкретно. „През последните четири месеца страната не се управлява ефективно, а само чрез скандали, активни мероприятия, които подменят истинския дневен ред на обществото", коментира Станишев. Той изрази увереност, че ако изборите се бяха провели на пролет, резултатите щяха да бъдат много по-различни, защото тогава ще си проличат последиците от действията на управляващите за обикновените български граждани, в икономическата и в социалната сфера.

„Моделът на управление, който се налага през последните месеца, все по-ясно очертаващ се авторитарен модел. Този режим не е добър за България", категоричен беше Станишев. По думите му единственото, в което са силни управляващите, е концентрацията на цялата власт в едни ръце. Министрите изпълняват заповедите на премиера, парламентът гласува по команда, присъдружните организации, които участват в управляващата коалиция, също така изпълняват. Наред е подчиняването на независимите регулаторни органи, опитът за натиск върху президента  и прокуратурата. „Всичко това се вижда и все повече мислещи българи си задават въпроса това ли е всъщност една европейска демокрация. Според мен не", коментира Станишев.

Лидерът на БСП изтъкна, че вече ясно се виждат проблемите, с които управляващите не са в състояние да се справят. „И няма какво да се оправдават с, видите ли, лошото наследство", категоричен беше Станишев. По темата за наследството бившият премиер напомни, че бюджетът на Столична община е на дефицит с дупка от 180 млн. лв. и 65% от капиталовите разходи за тази година са похарчени до средата на годината. Едновременно с това правителството залага за следващата година политики, които ще направят българите реално по-бедни, по-несигурни за своето социално бъдеще и безработицата ще бъде много голяма. Бойко Борисов няма намерение да изпълни и обещанието, което даде, че 50% от данъците, които се събират в София, ще се връщат в столичния бюджет. „Ако беше толкова ефективен в работата, колкото и в говоренето, сигурно нямаше да е Пловдив първият град, който има завод за боклук в България", изтъкна Станишев. По думите му има много неща, които си струва да се проверят в Столична община, но за съжаление госпожа Фандъкова се оттегля от този ангажимент.

„Ако за четири години работа в Столична община като зам.-кмет г-жа Фандъкова не е забелязала всички проблеми, които има там, нямам никакъв проблем да седна да й ги кажа", заяви Георги Кадиев. Кандидатът на БСП каза още, че е доволен от достойното представяне на социалистите на изборите и че лично е допринесъл БСП да бъде истинска алтернатива.  „Котараците" в общината получиха отсрочка. След две години нов тираж", коментира Кадиев. Той благодари на всички, които са го подкрепили на изборите. Кадиев се обърна специално и към гласувалите за него десни избиратели, които са разбрали, че хегемонията на една партия на всички политически нива е вредна. „Искам особено да благодаря на онези 8% от моя вот, които, според социологическите проучвания, са били гласове на ГЕРБ само преди три месеца. Възприемам ги като огромна лична отговорност", отбеляза Кадиев.

Според Румен Овчаров постигнатият резултат на БСП на изборите в достоен. "Искам да мисля, че резултатът на Георги Кадиев е израз на желанието за променя в София, за желанието за промяна в БСП, израз на новите млади в БСП", коментира Овчаров. Той изрази съжаление, че истински дебат за столицата така и не се е състоял.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>