Йотова: ЕК не прави достатъчно за отмяна на американските и канадските визи за българските и румънските граждани

В същото време ЕК е готова да направи компромис със страни като Турция за либерализация на визовия режим, без да са изпълнени 72-та критерия от начертаната през 2013 г. пътна карта за отпадане на визите

„ЕК не прави достатъчно за отмяна на американските и канадските визи за българските и румънските граждани”. Това заяви българският евродепутат от левицата Илияна Йотова по време на пленарното заседание на ЕП.

Преди няколко дни ЕК се е задоволла само да констатира, че няма напредък в преговорите със САЩ и Канада за отпадане на визите за граждани на някои европейски държави, включително България и Румъния. За сега ЕК няма намерение да приложи така наречения "механизъм на реципрочност", т.е. в отговор от своя страна да въведе отново визи за американци и канадци за ЕС. Двегодишният период за регулиране на тези отношения обаче е изтекъл през април тази година.

В тази връзка Йотова заяви следното: "В същото време ЕК е готова да направи компромис със страни като Турция за либерализация на визовия режим, без да са изпълнени 72-та критерия от начертаната през 2013 г. пътна карта за отпадане на визите". Тя постави въпроса дали Европейската комисия е в състояние да защити интереса на всички граждани на ЕС или това е избирателна отговорност. Според нея отново се проявяват двойни стандарти към България и Румъния, а техните граждани се дискриминират. "Озадачава фактът, че няма напредък в разговорите най-вече с Канада, където процедурата е по-лека, отколкото в САЩ. Трябва да се вземат няколко административни решения от  правителството в Отава", коментара след дебата Илияна Йотова.

Според българския евродепутат, в същото време ЕК е готова да направи компромис със страни като Турция за либерализация на визовия режим. Илияна Йотова подчерта, че Европа е готова да вземе решение за безвизов режим с Турция под натиск, за да работи споразумението ЕС-Турция за реадмисия на бежанци от гръцка към турска територия. Тя добави, че за сега има повече ултиматуми от страна на Ердоган, отколкото реални резултати по споразумението.  Българският евродепутат заяви в заключение, че няма как да искаме доверие от нашите граждани, когато не изпълняваме собствените си закони.