БСП към управляващите: Вместо кадрови промени, подайте си оставките

Май 18, 2016 Новини БСП 0 821

Драгомир Стойнев: ГЕРБ показа липсата си на кадри, а АБВ – на политическа идентичност

„Не подкрепяме промените, които се предлагат от страна на правителството за кадрови смени в него”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев. Той припомни, факта, че Цветан Цветанов е обикалял парламента и търсил подкрепа от всички парламентарни групи за Томислав Дончев. „Това бе доста комична ситуация, когато се оказа след това, че няма той да е кандидатурата, а тази на Зорница Русинова. Явна е липсата на капацитети и на кадри в партия ГЕРБ”, категоричен бе той.

Стойнев подчерта, че е интересна подкрепата от страна на АБВ и превръщането на министър Калфин в култ. „Нали миналата седмица заявихте че напускате правителството. Или сте опозиция която го подкрепя? Това показва липса на политическа идентичност”, обърна се той към депутатите от ПГ на АБВ. След това подчерта, че докато се възхвалява свършеното от социалното министерство под ръководството на министър Калфин трябва да се отчете, че правителството е извършило геноцид към българските граждани с пенсионната реформа. „Когато БСП се върне на власт стажът и възрастта за пенсиониране ще бъдат замразени отново и ние няма да позволим да се увеличават, защото това е пагубно за българските граждани”, заяви социалистът.

Бившият министър на икономиката и енергетика попита, какво е станало и с еднодневните договори и защо те не са подкрепени от синдикати, работодатели и работници. „Какво стана с промените касаещи семейните помощи – 3 000 по-малко семейства се ползват от тях”, заяви той.

Стойнев подчерта че Русинова е специалист в сферата на оперативната програма касаеща  процедурите „Ново работно място” и „Обучение и заетост” и е наясно, че проектите там е трябвало да бъдат одобрени преди 4 месеца. По думите му програмата е работела добре и е ползвана от много хора, а сега ще има много проблеми. „Времето на това правителство изтича, то си отива.  За да не се мъчим всички трябва да има възможно най-скоро предсрочни избори”, заключи Стойнев.

Проф. Румен Гечев: Да дадем на правителството еднопосочен билет към предсрочни избори

„2,2 млн. българи живеят под нивото на бедността с доходи под 296 лева, а 3,5 млн. българи живеят с доходи между 296 и 557 лева на месец по данни на НСИ и Евростат. 80% от българския народ живее под границата на бедността”. Това заяви в отрицателния си вот след провелото се гласуване за нов социален министър, зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Според него няма как да се подобряват социалните показатели, след като макроикономическите са тръгнали категорично надолу: за първото тримесечие на тази година с 8% спада износът, особено за страните извън ЕС, за този период чуждите инвестиции у нас са намалели 5-6 пъти спрямо същия период миналата година. Той обясни, че 16 млрд. лв. спестявания на български граждани и фирми стоят замразени в банките, защото няма инвестиционно търсене и няма потребление. „Главоломно расте и дългът на държавата с 16 млрд. лв. за 3 години и влизаме в дългова спирала”, допълни Гечев. Той обясни, че според ООН в класация за индекса на човешко развитие България пада с 3 места, което е оценка за социалната и икономическата политика на кабинета „Борисов 2”. Той подчерта, че преди нас е дори Барбуда на Карибите. „Припомням на управляващите рефрена от Карибите „One way ticket”. Този еднопосочен билет е към предсрочни избори. На добър път”, заключи проф. Гечев.

Жельо Бойчев: Това управление води само до кризи

„Това правителство беше родено чрез сделка, договорки и разпределение на власт. Въпреки че си сложи етикета на стабилност, то ражда управленска криза след криза”, заяви говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той подчерта, че за година и половина сме свидетели на третата персонална промяна в това правителство. Според него е станало ясно, че по никакъв начин тази промяна няма да доведе до смяна на водената от правителството антисоциална и античовешка политика. По думите му днешното гласуване много ясно очертава и кой подкрепя това управление и кой е опозиция. Той бе категоричен, че отговорност за всеки ден, в който продължава управлението на това правителство, което е във вреда на България, ще носят всички, които днес са гласували „за”. „Вие можете само да трупате дългове, които бъдещите поколения ще плащат. Вашето време си отиде”, обърна се към управляващите Бойчев.  

Според депутатът от левицата Кирил Добрев социалната сфера вече съвсем не е приоритет на управляващите, тъй като новият министър няма да бъде и вицепремиер.