Изказване на Янаки Стоилов на петия китайско-европейски форум на политическите партии на високо ниво

Май 17, 2016 Новини БСП 0 1436

17.05.2016 г.

Уважаеми министър Сонг Тао,

Уважаеми китайски домакини,

Колеги – представители на политически партии от различни европейски страни,

За нас е чест и привилегия да участваме в петия китайско-европейски форум на политическите партии на високо ниво. Това е още една платформа да развиваме отношенията между Европа, Европейския съюз, нашите страни и партии и Китай.

Този форум поставя два акцента върху развитието. Зеленото развитие е отговор на все по-сериозните екологични проблеми, дори заплахи за запазване на човечеството и на нашата планета. Отвореното развитие получава нов шанс по пътя на коприната – „един пояс, един път“. Отварянето на Китай е един от стълбовете на неговото успешно реформиране и развитие през последните почти три десетилетия.

Всеобхватното стратегическо партньорство Европейски съюз – Китай се изразява в Стратегическия план за сътрудничество (Agenda 2020). То се отбелязва в първата визита в Европейския съюз през 2014 г. на равнище китайски държавен глава. Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Китай, а Китай е вторият търговски партньор на Европейския съюз.

Китай стана първата неевропейска държава, която заяви участие с финансов принос в така наречения план Юнкер. От началото на тази година Китай официално стана член на Европейската банка за възстановяване и развитие. Няколко европейски страни се включиха в откритата също тази година Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции.

Държави като България участват в инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа ( формат 16 + 1). Ние виждаме допълнителни възможности в синергията между този формат, инициативата един пояс – един път и новата платформа за свързаност Европейски съюз – Китай. Отношенията между Китай и България вече са на ниво всестранно приятелско партньорство и сътрудничество. Разбира се, техният, особено икономически потенциал, е много по-голям от постигнатото до момента.

В България е създаден първият на Балканите институт „Конфуций“. Наскоро той получи статут на модел – център – един от само четиринадесет такива центъра в света. 

  Силата на китайския народ е в неговото трудолюбие, кураж и мъдрост. Силата на днешен Китай е, че върви в крак с времето и следва ясна посока. Китай днес заимства всички постижения на човешката цивилизация и на други народи, но не копира механично чужди модели. Китай търси хармония при запазване на различията. Приложение на тези принципи е реформаторската концепция на Дън Сяопин за изграждане на „социализъм с китайска специфика“.

Днес пътят на развитие и прогрес продължава чрез обявената от Си Дзинпин през 2013 г. концепция за „великото възраждане на китайската нация“. Според нея до 2020 г. Китай трябва да изгради сяокан общество, т.е. общество с приемлив за всички стандарт на живот, а до средата на века – просперираща, демократична, цивилизована и хармонична социалистическа държава.

През последните две десетилетия Китайската народна република изгражда своя версия на пазарна икономика с активна роля на държавата. Нейните икономически и социални резултати са впечатляващи – в глобален и в национален аспект. Това позволи на Китай да преодолее много по-бързо и успешно от други големи икономики световната финансова криза. Дори сега, при намалените темпове на растеж, ръстът на БВП за 2015 г. е почти 7%. През миналата година китайският юан бе включен в кошницата от резервни валути (Special Drawing Rights) на Международния валутен фонд.

Поради това смятам, че е време Китай да получи статут на пазарна икономика от Европейския съюз, какъвто вече й е признат от други европейски страни.

Десетилетия наред Европа влияеше на Изтока със своите икономически, социални и политически модели. Китай възприе и приспособи към своите условия част от този опит.  Според мен, за да продължи това, Европейският съюз като част от евро-атлантическото геополитическо пространство трябва да потърси свое собствено място в глобалния свят. Въпросът е дали Съюзът ще се оформи като самостоятелен полюс в прехода към многополюсен свят и дали ще бъде  по-силен и предвидим партньор.

Сега е дошло време Европа да проучва, пренася и използва част от китайските практики. Следователно процесът вече е двупосочен - от Европа към Китай и от Китай към Европа. Този форум е много полезен. Той може да стане една от здравите нишки на коприната, която ни свързва.

Общите цели, взаимната обвързаност и диалогът на цивилизациите създават мирна международна среда. Без мир нито Китай, нито светът могат да се развиват успешно, а без развитие нито Китай, нито светът могат да се радват на дълготраен мир.    

 

Уважаеми госпожи и господа,

Благодаря от името на чуждестранните участници за гостоприемството на нашите домакини. Уверен съм, че всеки от нас ще намери полезна информация и ще получи интересни впечатления. Да си пожелаем ползотворна работа, добри резултати и приятно прекарване в поднебесната империя на мира, хармонията и развитието.