Станишев: БСП да стане безусловна и категорична опозиция на статуквото

Май 07, 2016 Новини БСП 2 993

Нека изградим ляв фронт за спечелване на президентските избори

„БСП е единсвената опозиция на статуквото. Необходимо е да направим още много, за да уплътним този образ. Виждаме активизиране на нашата опозиционна роля, но днес е време да минем към следващ етап в тази опозиционност – към алтернативност за развитието на страната, при това не абстрактно, не по принцип. Днес България е в много трудно положение – с дезинтегрирано, фрагментирано общество, с разнебитени и неработещи институции, просмукани от зависимости отвън, от частни интересни.

Стъпвайки на нашите ценности, трябва да дадем перспектива за хората на левицата, за българската държава, така че да печелим доверие. Трябва да започнем от президентските избори. Убеден съм, че те не са предрешени. Стабилността и силата на управляващите е привидна, защото това е стабилност на сделката. Нужна ни е фигура, която да внушава респект, доверие и динамика.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в словото си пред 49-тия конгрес на БСП.

“Моята партия винаги е била национална, пряко свързана с живота на нашия народ. Партия на съзиданието, на опазването на националните ценности и идентичност. Партията на просветена, демократична и социална държава. Ако са верни тези пророчества, че БСП си отива, че губи позиции, откъде идва този интерес? Всички добре разбират, че това, което ще се случва от тук нататък в държавата, ще зависи в много голяма степен от БСП, от нашата воля за развитие за силна партия. Предлагам още днес да се обединим и да опровергаем лошите пророци и негативните сценарии за БСП. Това е наша отговорност не само пред левите избиратели, но и пред българската държава, която отчаяно се нуждае от волята на този конгрес за силна БСП като ясна, категорична опозиция, без никакви компромиси към управляващите, като алтернатива на дясното статукво.“

Станишев посочи, че „за да изпълни тази мисия е необходимо БСП да отговори на три условия. Първо, като партия трябва да излъчваме самочувствие, защото ако не си вярваме сами, никой няма да тръгне след нас. Второ, необходимо е да бъдем единни и да използваме целия капацитет на БСП – интелектуален, организационен, човешки, за да създадем енергия и да предложим различен път за България. Прекалено много енергия хвърляме за вътрешни битки,  което отслабва БСП. Трябва да покажем, че днес тръгваме по различен път. Третото условие е откритост за диалог, готовност да се работи с всички, които споделят основните ценности, които са важни днес за нас и държавата.“

Станишев припомни международната изолация на БСП през деветдесетте години и какво е постигнато от левицата – пълноправно членство и в Социнтерна, и в ПЕС. „БСП извоюва много сериозен международен авторитет, който е и ще бъде голям капитал на партията – в него трябва да се инвестира, за него трябва да се работи“, подчерта Станишев. По думите му в България трудно може да има успешно управление, ако то не разчита на подкрепа от силно, европейско политическо семейство. Той даде пример с гръцката партия СИРИЗА. „Ако не беше подкрепата и единната позиция на европейската социалдемокрация, днес Гърция щеше да е извън еврозоната с много тежки последици и за хората в тази страна, и за България“, каза още лидерът на европейските социалисти.