„Червена линия”: ТПТИ – какво се крие зад свободната търговия?

Май 05, 2016 Новини БСП 0 746

Гости на предаването са евродепутатът от левицата Илияна Йотова и Ваня Григорова от „Солидарна България”

Какво стои зад абревиатурата ТПТИ – на този въпрос търси отговор днешното издание на предаването „Червена линия” на вълните на Радио „Фокус”. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, за което преговарят САЩ и Европейската комисия, предизвиква бурни политически и обществени акции и реакции.

Засега знаем, че ТПТИ е широкообхватно международно споразумение за насърчаване на търговския обмен и взаимните инвестиции чрез премахване на митнически ограничения и нетарифни бариери пред свободната търговия между ЕС и САЩ. Какво не знаем за ТПТИ като че ли е по-големият въпрос на фона на критиките за непрозрачността на преговорния процес и недостатъчното участие на гражданското общество и неправителствения сектор в консултациите по него. Създава се впечатление, че те се провеждат най-вече с корпоративния сектор и лобисти, но не така активно с правозащитни, екологични, потребителски и други организации. Има опасения, че се дава превес на корпоративните интереси за сметка на националните, обществените и гражданските.

Привържениците на споразумението твърдят, че от свободната търговия и облекчените инвестиции ще спечелят икономиките, бизнесите и обикновените хора от двете страни на Атлантика. Критиците обаче посочват, че ТПТИ далеч не се изчерпва само с икономическите аспекти. Освен че предвижда премахване на регулаторни режими и стандарти в икономиката, селското стопанство, обществените услуги, екологията и други сфери, споразумението засяга и въпроси на функционирането на конституционната и националната държава, повлиява на способността на правителствата  да провеждат политики в обществен интерес, поставя под съмнение граждански и трудови права.

У нас обществената дискусията по ТПТИ е скромна и изолирана. Категорична и отговорна национална позиция липсва. Няма и задълбочен анализ за очакваното въздействие на договора върху най-бедната страна в ЕС. На този фон БСП е единствената партия с ясно отношение към ТПТИ. За всичко това ще говорим в „Червена линия” този четвъртък. Гости на предаването са евродепутатът от левицата Илияна Йотова и Ваня Григорова от „Солидарна България”.

„Червена линия” е съвместна продукция на Фондация „Дума” и Радио „Фокус”, която се излъчва всеки четвъртък от 17 до 18 часа. Програмата е посветена на хората и техните проблеми, на решенията в защита на интересите им, които предлага лявата политика, на идеите на БСП за бъдещето и развитието на България.