Вероника Делибалтова: Младежкото обединение ще става все по-значим фактор в БСП, но и извън нея

Апр 23, 2016 Новини БСП 0 1510

БСП остана последната партия, която реално представлява интересите на хората

„Младежкото обединение ще става още по-значим фактор не само в БСП, а и извън нея, защото БСП остана последната партия, която реално представлява интересите на хората”. Това заяви председателят на МО в БСП Вероника Делибалтова по време на Третата отчетно-изборна конференция на обединението. Тя подчерта, че младите хора, със свите способности и устрем, са тези, които трябва да мислят, да се съмняват и да не се съгласяват с всичко, защото „това е формулата за прогрес и пътят, който би гарантирал успех за всеки от нас и за организацията ни”.

Без план за бъдещето сме обречени да останем в миналото

„Без план за бъдещето сме обречени да останем в миналото”, заяви Делибалтова и подчерта, че в това е ключът към осъзната стратегия на редица държави, а на нас – все някой или нещо ни пречи и когато говорим за държавата, все се намира някой който да обясни, че е лош стопанин. „Същите тези хора не могат да обяснят защо с държавни средства се плащат услуги в частния сектор, защо се приемат законопроекти, в които все дълговете ще могат да се погасяват за сметка на държавния бюджет. Защо в условията на пазарна икономика, държавата е заклеймена като лош стопанин, но е длъжна да плаща сметката всеки път. Държавният бюджет разчита главно на косвеното облагане – или с други думи, на нашия джоб. Но той става все по-празен. И ние, поколението на бъдещето – ще платим сметката”, заяви председателят на МО в БСП. Тя подчерта, че младите български социалисти са започнали кампанията за налагане на Младежката гаранция като стъпка за решаване на проблемите с младежката безработица, когато в България тя бе стигнала почти до 29%. По думите на Делибалтова младите социалисти са предлагали комплексни мерки за решаването на редица проблеми в образованието, които сегашното правителство упорито задълбочава, както и за демографската катастрофа, пред която сме изправени. „Недопустимо е в 21 век хора да умират от студ и глад, да се разпределят милиарди по проекти, защото за бедността няма как да се правят обществени поръчки. Кой носи отговорността?”, каза още тя.

На предстоящия конгрес БСП е длъжна да предложи изход от целия хаос, в който се намира България

„На предстоящия конгрес БСП е длъжна да предложи изход от целия хаос, в който се намираме, ясно да очертаем нашите конкретни идеи и да започнем да търсим съмишленици, не да се договаряме с парламентарните групи, а да търсим съмишлениците в пряк контакт с хората – срещи, дискусии, различни форуми. България има нужда от нашата стабилност и градивност като политическа сила”, категорична бе Вероника Делибалтова.

Тя припомни, че през последните две години МО в БСП е претърпяло своето развитие – взело е участие е подготовката за изборите за Европейски парламент през 2014 г., организирало е национална среща „Каква Европа искат младите“, заедно с младите кандидати в листата, има избран един евродепутат – Момчил Неков, приета е кампанията „Пазители на розата“, която да даде възможност на новоизбраните тогава младежки председатели да популяризират реализираните в сферата на социалните и младежки политики мерки в кабинета „Орешарски“ и да станат по-разпознаваеми по места. По думите й, благодарение на ПЕС и БСП, е била организирана национална младежка среща с над 200 млади кандидати за общински съветници и кметове, където отново е обсъдена кампания в горещата фаза на избори - „Здравей съседе“. „На местните избори през 2015 г. имаме избрани над 110 млади общински съветници в страната. Можем да се гордеем и с избран кмет на община, както и председател на общински съвет – и двамата в Пловдив област”, каза още тя. Делибалтова добави, че изключителен успех за Младежкото обединение в БСП е изборът на Спас Керимов за вицепрезидент на Младите европейски социалисти.

„В този мандат за нас каузи бяха спасяването на Държавната железница и противопоставянето срещу приватизацията на БДЖ „Товарни превози“, насърчаването на читалищната дейност в страната, както и свалянето на санкциите срещу Русия, които донесоха огромни загуби за българската икономика. Една от най-важните ни задачи бе политическата подготовката на младите социалисти, започнала почти година преди местните избори”, обясни още тя. Делибалтова подчерта, че в сферата на образованието, здравеопазването и младежките политики, МО в БСП е успяло да популяризира редица предложения, разработени и отстоявани в настоящия и предишни свои мандати.