„Червена линия”: Въпроси за Конституцията, парламентарната република, социалната държава

Апр 14, 2016 Новини БСП 0 781

Отговаря председателят на БСП Михаил Миков

На 16 април отбелязваме Деня на Конституцията, която скоро навършва четвърт век. Тази седмица програма „Червена линия” е посветена на основния закон и всички въпроси, които се повдигат около него. Гост на предаването за лява политика ще бъде председателят на БСП Михаил Миков.

През годините от приемането й често се говори повече за нейната поправка, отколкото за нейното спазване. Съвременната българска Конституция бе приета в началото на демократичните промени и на нея дължим целите да изградим демократична, правова и социална държава. Ще попитаме лидера на социалистите в каква степен постигнахме всяка от тях. Големият въпросът е доколко днес България е демократична и правова и има ли надежда да стане социална държава на фона на тревожната констатация на европейската статистика, че близо половината от българските граждани живеят в бедност или са застрашени от бедност.

Ще потърсим мнението на Михаил Миков, като юрист, парламентарист и политик, за парламентарния характер на републиката на фона на някои стремежи за промяна на конституционния й модел. Ще зададем и въпроса има ли необходимост от свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция, каквито призиви се чуват периодично от различни сектори на политическия спектър, или е по-важно да приложим повелите на основния закон.

Слушайте „Червена линия” – съвместна продукция на Фондация „Дума” и Радио „Фокус” – всеки четвъртък от 17 до 18 часа. Предаването е посветено на хората и техните проблеми, на решенията в защита на интересите им, които предлага лявата политика, на идеите на БСП за бъдещето и развитието на България.