Категорично против погазването на данъчните задължения

13.04.2016 г.

На 12 април в Европейския парламент се проведе парламентарен дебат по ефективността на мерките за борба срещу укриването на данъци и борбата с прането на пари, силно повлиян от грандиозното изтичане на информация от досиетата Панама. Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси представи предложенията на Еврокомисията за засилена прозрачност на сметките на компаниите за плащаните от тях данъци страна по страна, както и за далеч по-ефективно взаимодействие между страните, особено спрямо юрисдикциите, които не спазват стандартите за добро управление. В остро осъдителната обществена реакция Московиси вижда политически шанс за реализация на предложенията на Еврокомисията.

Председателят на Групата на социалистите Джани Питела рязко осъди порочните практики, свързани с така наречените офшорни зони, и изтъкна, че милиарди евро е трябвало да влязат в хазните на европейските страни, вместо да пълнят джобовете на мафиотски кланове – демонстрация на уродливата страна на капитализма в сегашния му вид. Питела заяви подкрепата на социалистите към усилията на Еврокомисията, но и очакването за далеч по-категорични и бързи действия. Той предложи също специална анкетна комисия да разследва случая „Панамалийкс“, както и създаването на международен консорциум, който да противодейства на укриването на данъци. „Настояваме Европейската комисия да е по-смела, както с докладването на данъци страна по страна, така и при създаването на черни списъци с фирми, прибягващи до лоши практики“, заяви Питела.

Социалистите в Европарламента си поставят за задача широко да информират обществеността в страните-членки за предприеманите действия срещу данъчните измами и прането на пари. Българският евродепутат Георги Пирински в тази връзка заяви: "Налага се нова степен на непримиримост от страна на правителствата и обществата в държавите-членки спрямо скандалните нарушения на базисните правови и морални норми в областта на дължимите данъци и финансовите трансфери".