Георги Гьоков към Калфин: Увеличение на вдовишката добавка очакват около 700 000 пенсионери. Какво ще предприемете?

08.04.2016 г.

„Какви са Вашите виждания и каква ще е политиката на Министерство на труда и социалната политика по темата с осъвременяване на размера на добавката от пенсията на починал съпруг?“. Този въпрос отправи народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков към министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол. „Загуба на съпруг или съпруга, от една страна, е тежко и емоционално събитие, а от друга - то води до финансови сътресения в семейството“, коментира депутатът и подчерта, че е логично и правилно държавата да предлага някаква компенсация на изгубените от семейството доходи. „Тази компенсация да е насочена към съпруга, към децата, а защо не и към родителите на починалия“, коментира той.

Гьоков обясни, че по българското законодателство пенсионерите имат право на добавка от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга. „Това право се урежда в чл. 84 от Кодекса за социално осигуряване. До 31 август 2011 г. тя е в размер 20 на сто от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга, а от 1 септември 2011 г. - 26,5 на сто. По едни добри намерения и промени в КСО, тя трябваше да расте от 1 януари до 31 декември 2013 г. – 30 на сто, от 1 януари до 31 декември 2014 г. – 35 на сто и от 1 януари 2015 г. – 40 на сто“, уточни той. По неговите думи незнайно защо са били  отменени през 2012 г., с промяна на КСО в сила от 01.01.2013 г. от същите тези, които са имали тези добри намерения – първия кабинет на Борисов. „Сега сме вече 2016 г. и размерът не е мърдал почти 5 години“, каза още той.

Според него някакво увеличение на вдовишката добавка очакват около 700 000 пенсионери, от които около 500 000 души взимат мизерни пенсии до 250 лева и това е единствената им надежда за увеличаване на доходите. „Тъй като Вие, като министър и цялото ви правителство, нямате нито идея, нито намерение да им осъвремените пенсиите. Да им дадете възможност да се измъкнат от мизерията“, допълни Гьоков.

„Тъжно, г- министър, много тъжно. Това са нашите майки и бащи и ние сме тръгнали натам. А сме ги оставили да тънат в мизерия и беднотия“, коментира народният представител и посочи, че тези хора заслужават да получават поне 40% или 50% от пенсията на починалия съпруг. Георги Гьоков подчерта, че явно очакванията от министъра на труда и социалната политика са други.