Георги Търновайски: Странно е, че въпреки икономическата и финансова криза, националният приоритет никога не е икономиката

08.04.2016 г.

„Странно е, че въпреки икономическата и финансова криза, която имаше тежки последици за публичните финанси и влошаване на бюджетната ситуация, националният приоритет никога не е икономиката”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски от парламентарната трибуна. Той подчерта, че често чуваме, че изпълняваме изискванията на ЕС за стабилност и това е постигнато, но изискването не е само за стабилност, а и за растеж. „8 години в опити да се постигне устойчив икономически растеж единствено чрез строги бюджетни ограничения не доведоха до положителни резултати, а липсва и ясна идея как ще се развива България”, подчерта народният представител. Според него дебатът по бюджета, поемането на дълг и финансовото състояние на България не трябва да приключват с влизането в сила на Закона за държавния бюджет. „Като народни представители не изпълняваме разпоредбите на този закон, който изисква годишният отчет да бъде дебатиран, обсъждан и приет в тази зала”, каза още депутатът от левицата.

„Българите са песимисти относно участието ни в ЕС, защото ние не достигаме очакваното  средноевропейското ниво на доходите. Животът на българските граждани не се подобрява”, коментира Търновалийски. Той посочи данни на Евростат, според които хората, застрашени от бедност у нас, са повече от 20%. „Поставят ни като страна с висока степен на неравенства, които застрашават общата устойчивост и перспектива за развитие”, каза още той. По неговите думи в Бюджет 2016 има редица заложени подводни камъни – рязко нарастване на дълга и липса на яснота за публичните инвестиции. „Увеличението на държавния дълг има дългосрочни негативни ефекти върху икономиката. Увеличаващите се публични разходи водят до намаляване на инвестициите, а това от своя страна – намалява износа, който е основен двигател и на растежа”, подчерта депутатът.

Според него покачващите се нива на задлъжнялост няма как да не доведат до промяна в данъчните равнища. „Те са основен фактор, който генерира чуждестранни инвестиции. Данъчната система трябва да бъде променяна така, че да е справедлива и ефективна”, категоричен е народният представител. Той е на мнение, че във всички направления само се обещава, пишат се стратегии, а резултатът е нулев. „Ако така продължаваме, нормално е дългът да нараства, а към 2023 г. вече да говорим не за опасност, а за катастрофа”, заключи Георги Търновалийски.