Ангел Найденов: БСП няма основание да бъде удовлетворена от първите 100 дни управление на кабинета “Борисов”

БСП няма основание да бъде удовлетворена от първите 100 дни управление на кабинета "Борисов" и на мнозинството на ГЕРБ в Парламента

БСП няма основание да бъде удовлетворена от първите 100 дни управление на кабинета "Борисов" и на мнозинството на ГЕРБ в Парламента. Това заяви на пресконференция народният представител от ПГКБ Ангел Найденов, предаде кореспондентът на радио "Фокус"-Пирин. Социалистите дават слаба оценка на правителството и парламентарното мнозинство, каза още Ангел Найденов и допълни, че парламентарното мнозинство е придатък на изпълнителната власт.

Найденов се аргументира с неизпълнени и неизпълнявани обещания от кабинета и политическата формация ГЕРБ по отношение гласуването в НС за ДДС върху лекарствата, както и по проекта за бюджет за 2010 г. Депутатът твърди, че 400-те милиона лева, с които са орязани дейностите в социалната сфера, са изключително лош знак за политиката, която ще следва ГЕРБ през следващата година. Противоречиви са тезите, които звучат от представителите на кабинета и парламентарното мнозинство, заяви Ангел Найденов и допълни, че сред най-фрапиращите случаи са енергийните проекти. Оттеглянето на германския концерн RVE от изграждането на АЕЦ "Белене" e безспорен провал на ГЕРБ и е резултат тъкмо на тази непоследователна политика, която не отчита интересите на България, посочи той.

Липсват антикризисни мерки, а в Перник и областта отчетливо се вижда отсъствието от ресурсно осигурени антикризисни действия най-вече в сферата на заетостта, заяви депутатът. Ангел Найденов твърди, че декларацията, порицала Сергей Станишев, ще остане като срамно петно в аналите на Парламента. Подобен документ не може да бъде превърнат в акт на Народното събрание, заяви Найденов.

По думите на Найденов ГЕРБ прави политически уволнения в Перник. Според него най-озадачаващо е освобождаването на д-р Симеон Василев като управител на МБАЛ "Рахила Ангелова", за което няма друго определение освен политическо уволнение. Найденов посочи, че няма логично обяснение и за уволнението на изпълнителния директор на "Топлофикация" Стойчо Василев, както и това на ексобластния управител Иван Димитров като изпълнителен директор на Териториално поделение "Български пощи", където политическият натиск не би следвало да играе определяща роля. Ангел Найденов каза още, че трите случая са достатъчно симптоматични и за БСП те бележат неприемлива и дълбоко порочна тенденция на политически реваншизъм и политически уволнения. Найденов определи свалянето на тримата от ръководните постове като политическо, тъй като няма аргументи, факти и логични обяснения за смяната им. Когато няма причини, свързани с нарушения на трудовата и финансовата дисциплина, няма обвинения за качеството на работата им, няма друго обяснение освен чисто политически натиск и причини, твърди Найденов.

Социалистите предупредиха, че ще възразяват остро и категорично срещу всякакви политически уволнения. "В навечерието на 20-годишнината от 10 ноември си мислехме, че тази тенденция, комбинирана с езика на омразата и враждата, са останали някъде далеч в миналото. За съжаление, ставаме свидетели на тяхното реанимиране", допълни Ангел Найденов.

Радио Фокус