Михаил Миков: Правителството разглежда България като бананова република, но тук банани не растат

Апр 05, 2016 Новини БСП 0 1128

Хаос в здравеопазването, връщане на образованието в 1921 г.  

„Кризисните процеси в здравеопазването продължават. Очевидно е, че правителството няма капацитет да реши проблемите на българските граждани по отношение на здравеопазването. Кашата, която беше забъркана от така наречените реформи, създава сериозни проблеми и за лекарското съсловие”. Това заяви на пресконференция в централата на БСП председателят на партията Михаил Миков. По думите му резултатите от дясната реформа, провеждана от правителството на Борисов, са хаосът в сферата, проблемите и опашките пред здравните заведения, включително и за трагични случаи на тези опашки. Миков изрази мнение, че с действията на правителство все повече се затвърждава тезата за необходимото засилено държавно участие, но не само като регулация в областта на здравеопазването. „Практически здравната каса се ръководи административно от МЗ. Знаете, че практически в момента няма договор, а едностранно определяне на лимити, т.е. скрито се върви към решения, които потвърждават нашата теза за необходимото държавно участие в организацията на здравната система”, каза още той.


Подновяваме искането си за спиране прилагането на закона за училищното и предучилищното образование


     Миков коментира и системата на образованието. Според него случващото се там показва, че учебната година ще започне за някои ученици с учебници по средата на срока, което той определи като абсурд. Социалистът добави, че това е видим резултат от управлението на ГЕРБ в образованието. „С приетия закон за предучилищното и училищното образование ще се стигне до нов кръг затваряне на учебни заведение и освобождаване на учители. Ще се стимулира процесът на  обезлюдяване на села и по-малки градове”, предупреди лидерът на БСП. Според него това ще е в полза на транспортните фирми, ако учениците и техните родители решат да тръгнат към останалите населени места. Относно средното образование Миков бе категоричен, че то се връща в някъде около 1921 г. „Очертава се обстановка, в която ще има около 20-30 елитни гимназии в София и големите градове и постепенно всеобщата достъпност на добро средно образование ще остане носталгичен спомен. Затова ще подновим искането си за спиране прилагането на закона за училищното и предучилищното образование”, каза още лидерът на БСП и припомни, че от левицата вече са внесли такъв законопроект.


 100-годишни срокове на концесиониране са абсурд и ще ощетят държавата


 „Разбираме, че правителството се готви да направи промени в сроковете за концесиониране. Говори се за 100-годишни срокове на концесиониране. Ние винаги сме били сигурни в компадорския характер на днешното управление, но такъв тип решения показват за пореден път, че правителството разглежда България като бананова – република от друг континент, само че у нас не растат банани”, каза Миков. По думите му такива срокове са абсурдни. „Те лишават държавата от най-ценното – ресурсите, които са естествени монополи. Става въпрос за пристанища, летища и за друг тип естествени монополи. Такова решение е неприемливо за нас”, категоричен бе той.
 Като неприемливо Миков определи и премахването на пълното ограничение за участие на офшорни фирми в достъпа до обществени ресурси чрез концесии, обществени поръчки и намаляване и въвеждане на възможност за по-малък процент офшорно участие. По думите му всичко това става на фона на грандиозния случай на изтичане на информация за мястото и ролята на офшорните компании. „По повод на него, още веднъж искаме да обърнем внимание, че българското правителство прие споразумението със САЩ, в което само ние ще предоставяме информация от нашите банки за влоговете на американски граждани. Ние продължаваме да настояваме за реципрочност в тези отношения и българската държава да получава информация за влоговете на български граждани в американски банки, особено в някои интересни щати Делауеър и други”, завърши Михаил Миков.