ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се срещна с министър Ненчев

Народните представители от БСП заявиха позиция, че промените в Закона за резерва са доста плахи

Зам.-председателите на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов и Атанас Мерджанов, заедно с народните представители от ПГ на левицата Кристиан Вигенин, Валери Жаблянов, Атанас Зафиров и Димитър Димитров се срещнаха с министъра на отбраната Николай Ненчев по негова покана. Причина за срещата са намеренията за промени в основни закона в отбраната – Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за резерва и Закона за военната полиция. По време на срещата представителите на левицата представиха своето мнение по предлаганите от министъра промени в тези закони.

Народните представители от БСП заявиха позиция, че промените в Закона за резерва са доста плахи. Според тях това са поредните предложения, които ги убеждават, че има нужда от изцяло нов закон. Те заявиха подкрепата си за предложенията, свързани със създаването на учебен център, по-ясното регламентиране подготовката на кандидатите за резерва, за рекламна кампания от МО. Социалистите заявиха, че трябва много по-ясно да бъдат разписани отговорностите на военните окръжия, по-ясното регламентиране на военния отчет на младежите и девойките, както и категоричното залагане на доброволния принцип при набирането на кандидати за начална и специална военна подготовка.

Социалистите заявиха, че нямат забележки по предлаганите промени в Закона за военната полиция.

По отношение за Закона за отбраната и въоръжените сили, представителите на БСП изразиха своите резерви по голяма част от тестовете. Народните представители от ПГ НА БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ заявиха, че категорично не подкрепят промяната във функциите на инспектората и отпадането на възможността да бъде проверявана бойната подготовка и боеспособността на българската армия. Те изразиха безпокойство от нарушаване интегритета на министерството при промени във функциите на началника и щаба на отбраната.