Михаил Миков: 25 години след приемането на Конституцията ни, равносметката не е радостна

Мар 31, 2016 Новини БСП 0 992

Конституцията е устойчив и надежден демократичен ориентир

„Преди 25 години, ние си обещахме да градим България като демократична, правова и социална държава и народните представители от VII-мото Велико Народно събрание вярваха, че това е възможно и приеха новата Конституция. Това обещание, макар и трудно постижимо за някои, за депутатите от левицата бе реална цел. След 25 години обаче, можем да направим една не особено радостна равносметка”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков на среща-дискусия, посветена на 25 години от приемането на Конституцията на Република България и 70 години от обявяването на България за република. Миков подчерта, че в момента ясно се вижда как изглежда демокрацията от начина на протичане на изборите, от доверието в институциите, в политическата система и в партиите.  

Той подчерта, че демокрацията не се е състояла, защото е бил „убит” разговорът за политика с лозунга: „Няма ляво, няма дясно”. „Това отне демократичната възможност на хората сами да преценяват какво управление искат за себе си и за децата си”, заяви лидерът на левицата. По думите му се е засилило хроничното усещане за несправедливост. Той подчерта, че държавата абдикира от цели обществени сфери на дейност, а е ясно, че пазарът не може да гарантира същата степен на демократично управление на тези сфери.

Миков подчерта, че България не е станала и правова държава, защото върховенството на закона е било единствено в говоренето за него. Той подчерта, че сме свидетели на случаи, оставащи без обществена реакция, когато парламентарната република и функционирането на демократичната система са подмени от премиерското вето – приемат се закони, за които премиерът казва „Няма да се прилагат”, приемат се закони, които след един месец се отменят по повеля на министър-председателя, което по никакъв начин не кореспондира с Конституцията. По думите му роенето на законите също не прави България по-правова държава – преди 26 години е имало около 60-70 закона, а сега има близо 400.  

Миков заяви, че не сме съумели да станем и социална държава. Според него причината за това е болест, която се е пренесла у нас от Европа – там социалната държава е отстъпила сериозно пред корпорациите. „Благата постепенно се превърнаха в стока и в областта на здравеопазването, и в образованието – конституционните права все повече придобиват характера на пазарни продукти. Не можем да бъдем социална държава, докато доминацията на пазара над държавата и хората продължава да бъде укрепвана като основно обществено разбиране”, категоричен бе Миков. Той заяви, че за последните 25 години е постигнато голямо социално разслоение и дезинтеграция, но до момента като че ли „няма намерен начин как да се излекуват тези язви, които разкъсват обществената тъкан”.  „Все по-безпощадно ясно става, че демографската катастрофа обрича българската нация в не толкова дългосрочен план на изчезване”, каза още председателят на БСП.

Ролята на Конституцията за прехода е огромна

„Конституцията и нейната роля за прехода е огромна”, заяви Миков. Той подчерта, че макар и Конституцията да е била обвинявана за извор на всички проблеми, тя е доказала на практика, че дава добри решения на проблемите на държавното устройство и управление, особено в моментите на политически, парламентарни кризи. „Тя добре очертава разделението на властите и примерния баланс на силите между тях. Това обаче явно не устройва онези, които искат да подчинят държавата на личните си амбиции, като често нарушават тези баланси в своя полза. Конституцията се оказа устойчив и надежден демократичен ориентир”, обясни лидерът на левицата. Той заяви, че днешната парламентарна група и ръководството на БСП са убедени, че в нея има потенциал да продължи да го прави и занапред.

БСП има не само своята история, но и огромен потенциал за бъдещето

Миков обясни, че левицата е преминала сложна трансформация и е съумяла да остане най-влиятелната партия в България по време на прехода, запазила е и способността си да печели доверие, независимо от спадовете. „БСП преди всичко успя да се съхрани като носител на лявата идея в България”, категоричен бе председателят на БСП. По думите му тези 25 години показват, че няма друга партия, която да е по-автентичен представител на лявото в страната ни.  

Миков благодари на всички членове и симпатизанти на БСП, че не са загубили вярата си в идеала и с способността на БСП, въпреки трудностите и перипетиите, през които преминава, да бъде истинският носител на общата кауза. „Показахме, че БСП е жизнеспособна, има 125 години история, но заявката за бъдещето не е по-малко сериозна и основателна”, заяви лидерът на левицата. Той изказа благодарност и за приноса за утвърждаване на партията в тези 25 години. „Ръководството на партията разчита, че този принос ще продължи и в годините напред. Опитът,  знанието и отношението към политиката, които имат членовете на БСП, никоя друга партия не притежава. Това е безценен политически актив, който все повече ще намира място в работата на БСП”, заключи Михаил Миков.

Янаки Стоилов: Разговорът за Конституцията и прехода е важен за БСП, за са утвърди партията посоката си на развитие и печели все по-силна подкрепа 

Разговорът за Конституцията и прехода е важен за партията, особено в този момент и с наближаването на Конгреса, за да определи тя посоката на своето развитие, за да може да възстанови по-бързо доверието и отново да има шанса да получи висока подкрепа – такава, каквато е имала през различните периоди на изминалите години. 

На срещата присъстваха представители на ръководството на НС на БСП, президентът на ПЕС Сергей Станишев, народни представители от настоящата парламентарна група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, както и депутати от левицата през последните 25 години.