Георги Свиленски към управляващите: В стремежа си да не върнете поетия ангажимент към част от таксиметровия бранш, правите грешка след грешка

30.03.2016 г.

„ЗИД на Закона за местните данъци и такси е сбъркан. Писан е с една цел – на 1 април да не влезе в сила Законът за автомобилните превози”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски от парламентарната трибуна.  Той подчерта, че на 30 март управляващите искат  да отменят действаща норма в закона, но и това не е направено, както трябва. „В това, което сте внесли, пише, че законът влиза в сила от 1 януари 2017 г. А на 2 април тези 23 хил. автомобила, които не са станали таксиметрови превозвачи, какво ще правят? В стремежа си да не върнете ангажимента, който сте поели към дадена част от този таксиметров бранш, правите грешка след грешка”, коментира народният представител. 
Свиленски подчерта, че е съгласен с тезата, че трябва да има изсветляване на бизнеса, но обясни, че това е проблем на държавата и администрацията и вината не трябва да се прехвърля върху таксиметровия бранш. По неговите думи един и същи законопроект се внася за втори път от различни вносители, според конфигурираните интереси и не може да се каже кой точно е инициаторът. „При гласуването ще стане ясно кой защитава лобистки интереси”, каза още той. 
Народният представител от левицата е на мнение, че алтернативният данък никога няма да влезе в сила. „През ноември или декември ще бъде отменен, под натиска на същите тези таксиметрови шофьори, които онзи ден бяха 100 на Орлов мост. Тогава ще бъдат 2000 – 3000 пред парламента, защото не искат да бъдат делени. Те искат да плащат данъци, но като всеки бизнес”, категоричен е депутатът. Той уточни, че само хазартът и превозът на товари по кораби плащат такъв данък. „Много лесно могат да се съберат парите и да се контролира бизнесът, ако има желание”, допълни той. По неговите думи 20 човека в София контролират целия транспортен бранш – таксиметрови автомобили, шофьорски книжки, тирове. „Какъв контрол искате, какви данъци?”, попита Свиленски.
Никой няма интерес от фалшиви протести, които управляващите си организират
„С тези фалшиви протести, които си организирате сами, за да ви дават кураж при вземане на решения, няма да стане. Хората ви разбраха”, коментира Георги Свиленски. Той обясни, че четирима шофьори са изказали мнения и всички те били различни. „Единият протестираше заради високите цени на хляба, другите заради данъците и само един, явно са му казали, да протестира срещу срока 1 април”, обясни той. Според него от такива протести никой няма интерес, включително и опозицията. „Бил съм свидетел на всякакви съсловия, но за протест, организиран от управляващите, които имат пълно мнозинство да си вкарат текстовете в програмата, това го видях за първи път”, заключи Георги Свиленски.  
Георги Търновалийски: Този законопроект обслужва интересите само на големите превозвачи
„Този законопроект обслужва интересите само на големите превозвачи. В никакъв случай не слага ред в таксиметровия бизнес”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. Според него приходите са минимални, защото това не е проблем на закона, а на контрола. „Не чух, че контролът върху дейността на таксиметровите превози ще бъде на НАП и оборотите ще бъдат отчитани там, където се отчитат всички обороти на целия бизнес в страната”, коментира той и допълни: „Тук е „заровено кучето“ – загрижени за преките данъци, с които явно има проблем, се заобикаля плащането на ДДС. Това е целта – големите превозвачи да не плащат ДДС”, заключи Георги Търновайски.