Михаил Миков: Листите на „БСП лява България” са силни и добре балансирани

Авг 26, 2014 Новини БСП 0 2090

На пленума бяха приети няколко документа: беше отправен призив за повишена отговорност на водачите и председателите на областните съвети за провеждането на кампанията, беше подчертана отговорността и на националното ръководство, прие се обръщение и за специално внимание към хора в листите, които могат да уронят престижа на БСП и на коалиция „БСП лява България”

На пленума бяха приети няколко документа: беше отправен призив за повишена отговорност на водачите и председателите на областните съвети за провеждането на кампанията, беше подчертана отговорността и на националното ръководство, прие се обръщение и за специално внимание към хора в листите, които могат да уронят престижа на БСП и на коалиция „БСП лява България”.  Това заяви пред журналисти председателят на БСП Михаил Миков след заседание на НС на партията. Той допълни, че са приети и листите на всички региони  с малки допълнения за следващо заседание на НС на БСП – листите на трите софийски региона, Хасково и Габрово с изключение на водача, които ще бъдат допълнени в събота. На въпроси за софийските региони и Габрово той отговори, че софийските листи са най-дълги, водачите остават същите, но трябва да се доуточнят коалиционните партньори и местата им. Миков обясни, че за Габрово са обсъдени различни варианти, но деликатната ситуация там пречи да бъде взето бързо решение. „Не искам да обещаваме обратната страна на Луната. Ако хората ни повярват, че ние сме автентичното представителство на мнозинството български граждани, ще имаме много добър резултат“, коментира той.

Резултатите са тези, по които ще бъде оценяван всеки – от редовия социалист до председателя на партията

Той обясни, че 20 % от участващите в листите са до 35 годишна възраст, 30% са между 35 и 45 години, а над 65 години са само 2,5%. „Това е едно значително подмладяване на кадрите. В баланса като професии и като образование голяма е частта на икономистите и финансистите, около 10% са юристи, има представители на научната интелигенция като проф. Белоев, проф. Клисарова”, заяви Миков.

Той допълни, че се очертава около 65% на 35% в полза на мъжете в листите на „БСП лява България”. „Не бива да се робува на никакви категорични баланси. Щом човек има качества - няма значение дали е мъж или жена”, категоричен бе той. Лидерът на БСП подчерта, че при балансирането е от значение и тайното гласуване, при което невинаги могат да се постигнат баланси. „Доволен съм от постигнатото съотношение – образователно, възрастово, полово. Осигурено е силно представителство и свързаност с отделните области. Смятам, че имаме изключително добри листи и гражданите ще оценят това на предсрочните избори през октомври”, заяви Миков. Той обясни, че ще се изисква от областните председатели да попълнят декларация, че всички отговарят на изискванията за висок морален облик. „В една компроматна война  много често се вадят от миналото скелети от гардероба, които се представят пред публиката и затова искаме този въпрос да бъде решен”, поясни той. 

По думите му е имало висока отговорност, проявена от членовете на Националния съвет. „Има разбиране за обединение, за консолидация и добри резултати на изборите.  Резултатите са тези, по които ще бъде оценяван всеки – от редовия социалист до председателя на партията”, каза още той.

Листите на ГЕРБ са „къса скамейка“; налагат се дублажи

Относно обявените листи на ГЕРБ, Миков каза, че прави впечатление „доста къса скамейка“. „Налагат се дублажи на водачите, а ви е ясно, че когато човек е в два района, е затруднено активното участие в кампанията и да общува с хората“. Според него прави впечатление и присъствието само на стари лица, с малки изключения. „Има по-малка степен обявяване на водачите, отколкото ние обявихме преди една седмица. Хората добре ги познават, знаят какво могат, какво са свършили. То не беше толкова отдавна“, допълни той.

Служебното правителство злепоставя България, като иска да предопредели стратегически въпроси и на националната ни сигурност

Помолен да коментира проекта за българска позиция за срещата на НАТО, Миков заяви, че е странно, че едно служебно правителство иска да предопредели стратегически въпроси и на националната ни сигурност, включително и бюджетирането във военната сфера. „Не бива да се правят такива неща, защото това злепоставя България. Без да имаш парламентарна подкрепа, политически сили, на базата на тяхното разбиране по въпросите за отбраната да поемат такива ангажименти е некоректно към страната. В случая и президентът, и служебният кабинет не си дават сметка, че това могат в един момент да се окажат голи обещания, когато парламентът не приеме едно такова разбиране, а и никой не е консултирал политически сили, които имат най-големи шансове да влязат в следващия парламент и да решават тези въпроси в парламентарната република“, заключи Михаил Миков.