БСП и 16 леви формации с Обръщение към българските граждани

Атанас Зафиров: Време е да оставим различията в миналото и да продължим заедно напред

„Време е да оставим различията в миналото и да продължим заедно напред, в името на България Тази среща е първа стъпка по нашия дълъг,  нелек, но много необходим път на консолидация в ляво.“ Това заяви и. ф. председател на БСП Атанас Зафиров на обединителната среща в Стара Загора, в която взеха участие повече от 200 представители на 16 формации в ляво.

По думите му резултатите от последните избори са показали, че левият избирател не е разбрал защо левицата трябва да се явява на 5 части и затова не е излязъл да гласува. „Пред нас стоят два пътя - дали ще чуем гласа на хората или ще бъдем заличени един по един от политическата сцена“, категоричен бе той.

Зафиров подчерта, че срещата не е  ситуационна, а е продукт на обмислена политика, за която е трябвало да започне да се работи много по-рано. Той припомни, че в кризисни моменти левицата е доказвала, че  може да взима разумни решения.  

БСП и партньорите й два пъти са предложили успешна кандидат-президентска двойка, която спечели и втори мандат. Според него, сега е моментът за нови разумни решения. „Нима не е време да сложим край на порочния модел, който създадоха ГЕРБ? Нима не е време да сложим край на разрухата на държавността?‘, попита социалистът. Той подчерта, че днес за пореден път е станало явно на какво ниво е комуникацията между местната и изпълнителната власт. „Държавата взима панически решения, които е трябвало да взима в продължение на години. Ако не си вземем поуките, дясното ще ни предлага още от същото – сглобка след сглобка и грабеж след грабеж“, категоричен бе той.

Зафиров подчерта, че левицата предлага добронамерен и равноправен диалог между всички леви партии, защото общото е повече от различията  „С много от партиите не можахме да се срещнем, не ни стигне времето, Нека обявим процеса и документа за открит, нека не затваряме вратата, за да можем да обхванем и привлечем целия ляв спектър“, призова Атанас Зафиров.

Борислав Гуцанов: Само ние можем да променим страната си

„Искаме ли да променим държавата? И има ли други партии, освен тези, които сме в лявото пространство, които да разсъждаваме държавнически, мъдро и да сме готови за диалог, за да променим живота на хората и те да имат перспектива пред себе си?“, обърна се към лявата общност председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

„Затова тръгнахме в три стъпки. Едната е първо, в БСП да бъдат затворени всички фронтове, за да можем ние да сме силни. На второ място, подаване на ръка на всяка една лява формация, за да можем да сме заедно – това е ключовата дума. И трето – стига с тази война с институциите, на първо място с президентската – трябва да градим мостове. Това трябва да бъде ролята на обединени леви партии в единен фронт, за да можем да променим страната си за по-добро”, каза Гуцанов.

Кристиан Вигенин: Да следваме олимпийския принцип – по-бързо, по-високо, по-силно

„Знаете, че днес се открива Олимпиадата в Париж. За съжаление, в последните години нашите партии участваха в политиката на единия от олимпийските принципи – важно е участието. Надявам се от днес нататък да превключим на другия олимпийски принцип – по-бързо, по-високо, по-силно. Обнадежден съм от днешната среща, че вървим в тази посока. Това, което правим не е събиране на лидери – това е нещо качествено ново и тази енергия ще се види в следващите дни“, приветства ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин.

Георги Първанов: Оптимист съм за възхода на лявото

“Аз съм оптимист за възхода на лявото и успешното управление на страната ни, до което ще доведе“, заяви по време на срещата Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 г. -2012 г.. и почетен председател на АБВ. Той подчерта, че коалицията не е самоцел, а средство за спечелване на изборите и управление в името на реализирането на общи идеи. „Да се стягаме, да си подадем ръце и да тръгнем напред“, призова той. Първанов приветства призива за равноправие и изрази надежда, че той ще се оправдае, защото всичко друго е неработещо. „Ще се намери място за идеите на всеки. Да не забравяме, че успехът на тази коалиция е функция от стабилността и успешното представяне на всяка една от тези формации“, заяви Първанов.

 Габриел Вълков: Пътят на обединение е най-правилния

"Благодаря, че сме седнали на една маса и водим нормален разговор, което не се е случвало отдавна в политиката у нас като цяло и в ляво също", заяви председателят на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков.  По думите му присъствието на толкова много хора на срещата показва, че пътят на обединение е най-правилния.  Той заяви, че е проведена среща между младежките обединения в ляво, на която е подписаха харта. "Разбрахме, че нещата които ни обединяват са повече. благодаря на колегите за ползотворния разговор", заяви той и  връчи на и.ф. Атанас Зафиров младежката харта. 
 

 

Председателят на Коалиционният съвет на „ЛЕВИЦАТА!“ Костадин Паскалев отбеляза кризата на държавността като базов проблем, който води след себе си поредица от други кризи.

„Волята за консолидиране, взаимно уважение и равнопоставен диалог са факторите за крачката напред в левицата. Най-голямата загуба днес е загубата на суверенитет на собствената ни държава! Това трябва да ни накара да се обединим, за да вървим напред – с чест, с морал, с последователност, свободни от зависимост.“.

Лидерът на АБВ Румен Петков: 
Утре започва от днес

„Ако днес ясно се обединим около волята да обясним срива в държавността с конкретни примери, необходимостта да пазим нашите традиции и история, да ги покажем с цялата им сила и ние да бъдем гарантът, че тя няма да бъде пренаписана и в бъдеще, ако покажем ценностната система, която искаме да възстановим, и в тази ценностна система, държавността в семейството, православието, славянството, честността и почтеността да имат своето място, това наистина ще ни даде основание да се гордеем с обръщението. Общото ни начало е поставено преди много години, нека днес не пропускаме нашия исторически шанс“.

Мая Манолова: Без БСП няма обединение в ляво

„Всички се убедихме, че ляво обединение без инициативата и волята на най-голямата партия в ляво, няма как да се случи“, заяви председателят на „Изправи се, България“ Мая Манолова.

По думите ѝ заради неспособността си досега левицата да се обедини, държавата е доведена до катастрофа от псевдодесни и либерални сили, а големи социални групи в страната са останали непредставени. оставихме непредставени огромни социални групи – работещите, пенсионерите, земеделските производители, малкия бизнес, хората с увреждания, самотните родители, уязвимите. „Работещите, пенсионерите, земеделските производители, малкия бизнес, хората с увреждания, самотните родители, уязвимите – трябва да осигурим представителство на тези хора и да им дадем възможност техните проблеми да бъдат поставени и решени. Това може да стане  само с ляво обединение, което да стане  водеща политическа сила“, категорична е Манолова.

В края на срещата присъстващите формации подписаха обръщение към българските граждани. То остана отворено и към него мога да се присъединят още леви партии и формации.