Мая Димитрова: Длъжни сме да положим всички усилия да се състави правителство с третия мандат

Юли 11, 2024 Новини БСП в медиите 0 320

11.07.2024 г.

„Независимо коя политическа сила ще получи третия мандат, ние сме длъжни да положим всички усилия, за да има правителство.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Мая Димитрова пред Евроком.

Според нея третият мандат е на целия парламент и е редно разговори да се проведат с всички парламентарни групи.

„Правителство в полза на хората може да има, но политиците трябва да преглътнат егото си и се обединят, но този път около политики. БСП вижда възможност за съставяне на експертен кабинет, равно отдалечен от всички, който действително да работи по най-важните приоритети за българския народ“, каза Димитрова.

Народният представител от БСП изрази надежда, че от следващата седмица парламентът ще започне да приема закони, след като се гласува правилникът на Народното събрание.

„Ние вече сме внесли законопроекти, свързани с борбата с демографската криза. Единият от тях е за необлагането на доходите на младите хора до 26 години с данъци. За семействата с деца сме предложили еднократна помощ в размер на 7 минимални работни заплати при раждане на второ и трето дете на родители, които са се осигурявали поне 24 месеца. Освен това, за майки студентки предвиждаме еднократна помощ при раждане на първо дете в размер на 10 минимални работни заплати“, посочи Мая Димитрова.

Тя изрази притеснение, че от 11 млрд. евро, които България може да получи безвъзмездно по Плана за възстановяване и устойчивост, са усвоени едва 1,250 млрд. евро.

„Въпреки заявките на предишното правителство на сглобката, че техните закони са именно във връзка с ПВУ, единственият транш, който България е получила е по време на служебния кабинет преди година и половина“, отбеляза Димитрова.

По думите ѝ социалистите са отчели грешките си и са направи съответните изводи от слабите резултати на БСП.

„Не са ни необходими нито вътрешните, нито външните войни, включително с президента. След пленума на 15 юни, нашите усилия са насочени към обединение на лявото политическо пространство, от което считаме, че България има нужда“, коментира Мая Димитрова.