Драгомир Стойнев: Конфликтът с президента тежеше на БСП, избирателите не го разбираха

Юли 11, 2024 Новини БСП в медиите 0 494

11.07.2024 г.

„Трябва да се намери решение на политическата криза, вслушвайки се в българските граждани, които казват „ние не желаем още едни предсрочни избори“.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание от БСП Драгомир Стойнев в предаването „Лице в лице“ на bTV

Според него изходът от това положение е да се състави надпартийно правителство от експерти, зад което да застанат парламентарно представените сили.

„Независимо на кого президентът Радев даде третия мандат, ние сме готови да обсъждаме, да помагаме за съставянето на правителство, защото то е необходимо в тази кризисна ситуация, в която се намира държавата“, подчерта Стойнев.

По думите му на  масата трябва да се сложат политиките, които обединяват. „Досега се нагледахме на нещата, за които спорим и което ни разделят. Обединява ли ни това, че България има най-бързо изчезващата нация и че трябва да се вземат конкретни мерки за младите семейства? Икономическата криза е факт. България има ли нужда от своята въглищна енергетика - има. Трябва да предоговорим Зелената сделка.  Имаме нужда да намерим конкретни решения за стабилността на нацията, българските граждани да се гордеят със своята държава, вместо да търсим темите, които да ни разделят“, коментира социалистът.

„Няма никакъв преврат в БСП. Корнелия Нинова даде много на БСП, свърши много работа и изнесе много битки, но е дошло време за нов лидер и този процес, който ние в момента започнахме, е необратим и необходим за партиярта“, каза Драгомир Стойнев.

Според него оттук нататък трябва да се спрат вътрешните конфликти и да се подготви почвата за новия председател.

„Лявото се завръща и започва да бъде модерно. И БСП няма как да изпусне този процес, защото ние трябва да се обединим, да започнем да говорим за политики, всеки да преглътне егото си и да разберем, че лявото е в процес на промяна, която наистина трябва да достигне до хората“, посочи Стойнев.

По думите му конфронтацията на БСП с президента е тежала на партията. „Много от избирателите ни не разбираха този конфликт. Но трябва да се знае, че Румен Радев и Илияна Йотова бяха кандидадтпрезидентската двойка на БСП“, подчерта той.

Според Стойнев народът се е уморил от постоянната конфронтация, създадена не само от БСП, но и от другите политически сили. „Останалият свят бързо се променя, а ние не може да го догоним. Вижте само една Румъния с едно стабилно правителство колко бързо напредна“, отбеляза социалистът.

По думите му има проблем с парогенератора на VI-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Той постоянно дефектира, правят се ремонти, но е въпрос на време МААЕ да реши, че тук става опасно и може този блок да се затвори. В момента имаме два реактора с осем парогенератора в Белене, които за мен лично ги подаряваме, не ги продаваме. За да се построи един нов парогенератор, трябват 4-5 години. Предложението на БСП е да замразим преговорите по сделката, докато не стане ясно дали оборудването е съвместимо с реактора в Козлодуй. Това е държавническо мислене и министърът на енергетика в един свой доклад се съгласи с виждането на БСП“, коментира Стойнев за проблемите в ядрената централа.