Дечев към премиера Главчев: Крайно недостатъчно е само да настоявате Северна Македония да изпълни поетите ангажименти

09.07.2024

„Преминаването от единодушно вземане на решение за присъединяване на страна-кандидат в ЕС към квалифицирано мнозинство, би било сериозен удар възможността на България да защити своите национални интереси и би отворило възможността страна, която е настроена враждебно към нас, каквато е Република Северна Македония, да стане член на ЕС.“ Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Деян Дечев по време на парламентарното изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев по темата за отношенията на България с Република Северна Македония. 

В тази връзка той изиска от премиера информация дали тази възможност е обсъждана с него и каква е позицията на българското правителство по темата. 

Според Дечев пасивността и липсата на конкретни действия в отношенията с РСМ от българската страна през последните няколко години са довели до това, че само настояването да се изпълнят вече поети ангажименти е крайно недостатъчно.     

„Какви конкретни стъпки смята да предприеме българското правителство в по-широкия контекст на отношенията с Република Северна Македония“, попита народният представител от БСП премиера Главчев.