Кристиан Вигенин: В този разпад на държавността в България, левицата е призвана да даде новите решения

Юли 07, 2024 Новини БСП в медиите 0 1381

Правителство на националното спасение с третия мандат е възможно, посочи зам.-председателят на БСП

„Третият мандат е шанс за осъзнаване на политическите формации, че е време да се направят някои компромиси, да се оставят назад чисто партийните интереси, за да се опитаме да създадем нещо, което да преведе България през предстоящите предизвикателства.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ на NOVA News.

Според него няма значение на кого ще бъде връчен третия мандат, тъй като той ще е на целия парламент. По думите му правителство на националното спасение е възможно, но то не може да бъде политическа коалиция.

„Когато дойде моментът, ще обсъдим внимателно ситуацията в нашия Национален съвет. Няма да предпоставяме никакво решение“, подчерта той.

„Няма изненада, че кабинетът „Желязков“ не мина. Самият Бойко Борисов вдигна ръце много преди това. Беше ясно, че той няма намерение да състави правителство“, каза Вигенин.

По неговите думи бягството от отговорност на първата политическа сила и ситуацията в ДПС предопределили провала на втория мандат.

Според социалиста се наблюдава разпад на политическите формации. „Дори в ГЕРБ, колкото и да се опитват да се представят като монолитна формация, се развиват процеси и има напрежение. Няма как да не е така, защото безсилието на политическите формации да дадат елементарния резултат като формиране поне на редовно правителство, води до демотивация на самите участници в политиката и в още по-голяма степен на избирателите“, посочи Кристиан Вигенин.

Той коментира усилията на БСП да обедини лявото политическо пространство: „Ние призовахме всички не просто да се върнат в БСП, а да се опитаме да се съберем отново заедно, защото разделението ни доведе дотам, че няма друга лява формация в парламента. БСП в поредица парламенти се срива, а другите не растат. Трябва да търсим нещо ново, нещо различно.“

Социалистът обяви, че в петък предстои дискусия с млади хора за новото начало в развитието на българската левица.

„Тя трябва да е алтернатива, която да има основанието да посегне към властта. В този разпад на политиката и държавността в България, левицата е призвана да даде новите решения и ще го направим“, категоричен бе Вигенин.