Петя Цанкова: БСП е готова да говори с всички за съставяне на експертен кабинет

Юли 04, 2024 Новини БСП в медиите 0 477

04.07.2024

„Нашата парламентарна група гласува единно срещу предложеното от ГЕРБ правителство, каквото е и нашето решение на Конгрес и на Национален съвет.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Петя Цанкова в предаването „Делници“ на Евроком.

„Станахме свидетели за пореден път на грозни нападки между доскорошните партньори от сглобката. Очакванията на хората не са за това, а за разговори за разумни политики“, допълни тя относно провелите се парламентарни дебати.  

Цанкова потвърди готовността на БСП да води диалог с всички политически партии за съставяне на експертно правителство на националната отговорност, което да постави и реализира в краткосрочен план ясни и конкретни задачи.

„Този момент отдавна е назрял, но егото на политическите лидери пречеше да обединим своите усилия за това“, смята народният представител.

По думите ѝ очакването на избирателите е да се спре този цикъл от избори.

„Мисля, че разумът ще надделее и ще се започне да се говори по същество. С много от партиите имаме сходни позиции, на базата на които можем да формулираме неотложни за решаване проблеми и политики, за които от дълго време настояваме“, каза още Петя Цанкова.

По нейните думи липсват инвестициите в качеството на образованието, което прави всички останали инвестиции в сектора безсмислени.

„Основният проблем дойде от Закона за предучилищното и училищното образование на ГЕРБ от 2016 г., когато, за съжаление, гласът на българския учител остана нечут“, обясни Цанкова.

Тя посочи, че БСП ще търси консенсус за решаване на проблемните моменти в образованието, свързани с учебните програми, съдържанието на учебниците, делегираните бюджети и принципа „парите следват ученика.

Според Петя Цанкова БСП през годините е допускала много грешки, но важното е, че се учи от тях. „Аз, както и нашите структури от цялата страна, приветстваме политиката на новото ръководство на БСП на подаване на ръка и на обединение на лявото пространство. Конфронтацията с президента остана неразбрана в партията и социалистите със задоволство приемат новината, че се полагат усилия да се затвори този фронт“, сподели още тя.