Атанас Зафиров, БСП: Ще търсим съгласие по приоритети, които са приемливи за всички партии и могат да залегнат в бъдещия бюджет

09.11.2022 г.

„Това е първата от срещите с парламентарно представените партии, която инициирахме от “БСП за България“ във връзка с предстоящото гледане на закона за удължаване на бюджета. Той беше внесен от Министерски съвет и според нас трябва да претърпи сериозни промени между първо и второ четене.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Атанас Зафиров във връзка със срещата между БСП и “Продължваме промяната“.

В ефира на NovaNews той обясни, че с оглед и на инфлационните процеси, и на задаващата се криза от всякакъв характер, бюджетът за 2022 г. няма как да бъде адекватен. „Най-малкото няма как да гарантира удължаването на социалните плащания и на увеличението на доходите на българските граждани. Затова ние поканихме всички парламентарни групи, за да си поговорим за темата “Бюджет 2023“ и да избегнем това надпреварване, на което сме ставали свидетели. Ние вече имахме една такава среща, която протече много спокойно и експертно“, припомни социалистът и уточни, че тези срещи ще търсят съгласие по приоритети, които са приемливи за всички партии: „Които са безспорни и могат да залегнат в бъдещия бюджет като предложения между първо и второ четене. Тези срещи не са платформа за създаване на правителство“, категоричен е Зафиров.

Социалистът изрази надежда, че такава среща ще бъде проведена и с “Демократична България“, тъй като партиято все още не е дала своя отговор.  „С тях имаме едно съществено разминаване по отношение размера на бюджетния дефицит, където те са за много строги ограничения в рамките 3%. Ние смятаме, че в условията на тежка икономическа криза и загриженост за българските граждани, трябва да позволим държавата да има малко по-голяма свобода по отношение засилването на социалните плащания, което не би се отразило на бюджетния дефицит“, обясни той.

Като член на Комисията по отбрана в парламента Зафиров коментира трагичния инцидент на българо-турската граница: „Това е един ужасен акт, който е удар не просто по националната ни сигурност, но и по националното ни самочувствие. Затова и ние още вчера внесохме законодателни промени, които касаят драстично увеличение на наказанията за лица, занимаващи се с каналджийство. Фиксираме по-високи наказания, стигащи до 20 г. затвор, пълна конфискация на имуществото и драстичен скок на глобите до 100 хил. лева“, посочи той.

„Като законодатели смятаме, че сме си свършили работата, и когато ги приемем, очакваме изпълнителната власт да засили усилията и да ги приложи, които да имат силен ефект на превенция“, каза още депутатът от левицата.

Зафиров обясни, че от БСП са инициирали изслушване на вътрешния министър в зала: „Надявам се той да дойде и да отговори на множество въпроси, които ще му бъдат поставени. Когато имаме цялостна картина върху реалното състояние на границата и отговорността на съответните служители, ще дадем и нашата политическа оценка“, заключи социалистът.