Предложение на БСП осигури по-евтин ток за училища, болници, църкви, музеи, читалища и семейни фирми

08.11.2022 г.

По предложение на „БСП за България“ всички фирми, не само големите потребители на електроенергия, ще плащат по-евтин ток. Народното събрание въведе таван на цените на електроенергия от 200 лв./мегаватчас за небитовите потребители. Разликата в цената над тази сума ще бъде покрита на 100% от държавата.

„Ние днес трябва да вземем решение, с което се продължава помощта за икономиката. Тази помощ, която помогна на българските фирми да просъществуват, защото ако не беше тази помощ, надали щяхме сега да си говорим за икономика. Тогава постигнахме съгласие в българския парламент и всички се обединихме около подобна мярка.“ Това заяви народният представител от БСП Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Първоначалната мярка предвиждаше таванът от 200 лв./мегаватчас да важи само за големите потребители на електроенергия, докато таванът за по-малките фирми да е по-висок - 250 лв./мегаватчас. На заседание на Комисията по енергетика обаче Драгомир Стойнев се противопостави на исканията на лобистите на големите индустриалци и защити над 400 хиляди семейни, малки и средни фирми, които трябваше да плащат по-скъп ток. По предложение на левицата, одобрено в комисия, таванът за всички фирми ще бъде 200 лв./киловатчас.

Средствата за мярката ще бъдат осигурени от специален Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който се финансира от свръхпечалбите на енергийните дружества. Отново по настояване на „БСП за България“ и изпълнявайки Регламент №1854 на Съвета на ЕС от 6 октомври относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, освен публичните, и частните предприятия от сектор „Енергетика“ се солидализират във финансирането на Фонда.