Проф. Румен Гечев: БСП няма да подкрепи хартиените самолети, когато има нужда от средства за социални програми

04.11.2022 г.

„За голямо съжаление ще трябва да повторя изказването си от юли 2019 година. За голямо съжаление, ако извадите протокола ще видите, че всички предложения и констатации, които направих от така наречения договор между България и Пентагона, се осъществиха.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна.

„Днес има някакво съвпадение – обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат. Това е много интересно съвпадение. Първо – и в предния договор и в неговото продължение има нещо страшно от гледна точка на бюджетната комисия. Цените са прогнозни, а в договорите пише черно на бяло, че американската страна може да повиши цената без уведомление с 10%, това прави 230 млн. лева. А над 10% и без да се каже колко – може да са 100 или 1000% с уведомление до българското правителство. Същото касае цената на резервните части, услугите и още при предния договор и сега стана ясно, че никъде в предложението на доставчика не пише колко ще струват резервните части и услугите по самолет. Тук може да става дума не за 2.3 млрд. и още 2.5 млрд. лева, а може да става дума за много милиарди. Тъй като доставчикът иска да му подпишем втори път празен чек и то, при положение че доставчикът не изпълни задължението си. Бих казал най-безотговорно, даже най-нагло взеха 2.3 млрд. лева и не доставиха самолетите на  българските ВВС“, категоричен бе проф. Гечев по отношение неизпълнението на договора от американската страна за доставката на самолетите.

Той обясни, че през 2019-та година българската страна е подписала договор, в който няма никакви ангажименти към сроковете на доставка, както и липсват компенсации за евентуално забавяне. „В първия договор и сега в неговото продължение няма никакви гаранции за качеството на самолетите, обслужването, за качеството на резервните части. Никакви гаранции няма, ако се случи нещо с доставките на самолетите. Нито един цент няма да бъде за сметка на доставчика. Нищо, че самолетите са чисто нови. Всяка стотинка, всеки цент, който ще се изразходва по евентуалните ремонти ще бъде за сметка на българската страна. Има и срок, че при възникване на технически проблем или необходимост от резервни части до 6 месеца срок доставчика може да удовлетвори искането на българската страна. Възниква въпрос какво става, ако доставчикът не достави самолетите или съответните резервни части – нищо не става“, обобщи народният представител от левицата.

„Доставчикът „Локхийд Мартин“ и съответно Пентагона нямат никакви отговорност при технически аварии, катастрофи и недай си боже загуба на наши летци или обслужващ персонал. Тъй като се казва следното в договора 4.4.1, цитирам: „Да заплати купувачът на правителството на САЩ общата стойност на изделията, дори ако цената надхвърля прогнозните суми по настоящото споразумение“. С колко надхвърля – 5, 100 млрд., не пише. Правителството на САЩ не обезпечава и не предоставя гаранции за което и да е от изделията продадени по силата на настоящото споразумение, освен в предвидените по т. 6.1.1, което касае правата на собственост. Американската страна не носи абсолютно никаква отговорност за нищо. Нито за срокове, нито за евентуални последици за личния състав на военно въздушните сили или други ефекти. Най-страшното е и тук отлично знае служебният министър, който е експерт в тази сфера, че поради политическите промени в последните години се получава така, че нашата военна авиация приключва през 2023 година. Това означава, че недоставяйки самолетите по първия етап от договора, нашите партньори фактически ликвидират българската авиация. Може би идеята е да летят чужди самолети, които да охраняват нашата граница. Рисковете за националната ни сигурност и бюджета са огромни“, коментира той за пропуските в договора, които по думите му са ощетяващи България.

Проф. Румен Гечев бе категоричен, че БСП няма да подкрепи хартиената бюлетина за F-16. „Няма да подкрепим хартиените самолети, когато имаме нужда от средства за социални и икономически програми в тези тежки условия. Откъде-накъде българските данъкоплатци ще превеждаме на нередовен доставчик. Българският преведе 2.3 млрд. изцяло и не получава самолетите. Рискуваме си националната сигурност и българските ВВС. Какво пречи на доставчика да подготвят български летци, които да летят със стария модел F-16, докато дойдат новите. Второто решение е свързано с елементарните принципи на международното търговско право – когато доставчика не изпълнява поръчката, парите 2.3 млрд. обратно в бюджета на България. В ЕС има други производители, които произвеждат самолети със същите качества и те вече летят“, каза той в заключение и добави, че според гласуването в момента ще си проличи кой защитава националните интереси на България.