БСП за България: В ръцете на всеки един от нас е силата да променим България

Трета предизборна дискусия за независимостта, партиите и свободата да избираш, организирана от листата на левицата във Велико Търново

Защо трябва да има партии? Няма ли друг начин да се управлява държавата? (Славена, 26 г., икономист) 

Това беше първият въпрос от третия предизборен дебат, който “БСП за България” организира с участието на младежи от област Велико Търново и кандидатите за народни представители. Той се проведе в навечерието на Деня на българската независимост.

Явор Божанков, 32 г., водач на листата: За разлика от държавите с развита демокрация, които разчитат на партии със стотици години история, в България сме свидетели на друг феномен: на всеки няколко години тук се появяват нови политически проекти, проектчета, сценаристи и шоумени. Направо стана модерно: “на тези избори Х отваря проект...” - все едно става дума за фирма, за търговско дружество, което влиза във властта с търговски цели. 

При едно обсъждане в парламента бях много ядосан на опонентите ни, скочих от мястото си и заявих, че ще поискам думата, за да направя предложение. Тогава колегите ми ме спряха с думите: “Чакай, по тази тема ние вече имаме решение, гласувано преди 5 години от Националния съвет”. Легитимно решение на партията, изготвено от експерти, обмислено и гласувано от много хора. И аз, който в момента съм си изтървал нервите, не мога да го прескоча. Това е силата на колективния разум. Предимството на една сериозна политическа сила. Другото е импровизация тип “Слави Трифонов”, който става сутринта и: “пращам македонец на Луната!”, вдругиден се включва на живо от дивана и предлага премиер, после го оттегля... Но за него това е в реда на нещата. Той е шоумен. За него и политиката е шоу. 

До тази политическа криза ни доведе именно този тип гласуване: все едно хвърляме зарове. Все търсим месия и спасител: Царят ще ни оправи, после Бойко, след него Слави...

Само една сериозна политическа партия може да управлява по време на криза. 

Михаил Михалев, 36 г., номер 5 в листата: Когато на политическия небосклон се появяват хора, които не са обединени от общи цели и идеали, тогава се стига до криза, до катастрофа дори. В последните 30 години България загуби своята обща цел. Затова днес е особено важно да бъдем силни и да бъдем водени от общ идеал. И единствено БСП безрезервно следва своите идеали за социална справедливост, за равенство между хората, за просперитет във всеки етап от нашия живот, за достойно съществувание. Затова съм убеден, че партиите са необходими. 

Цвета Галунова, 27 г., номер 4 в листата: Политическите партии са част от свободата на гражданите да се сдружават. За съжаление голяма част от тях днес обслужват тесните интереси на лидерите си, издигат култ към вожда. Не е вярно, че политиката е мръсно нещо. Аз призовавам повече чисти хора да влязат в политиката, повече млади хора, защото те носят енергията на добрата промяна. Призовавам ви да не се отказвате! 

Огнян Стоянов, 44 г., номер 3 в листата: Демокрацията е многопартийна система. И както казва един легендарен британски министър-председател: “Всъщност демокрацията е най-лошата форма на управление, ако не броим всички останали форми, опитвани някога”. Няма нищо по-хубаво от свободата да избираш. Призовавам всички млади хора да правят осъзнат избор. Това е властта на народа. На 2 октомври всичко е във вашите ръце!

Маринела, 22 г., студентка по психология: Защо е опасно да има все нови и нови избори?

Цвета Галунова: Избори “до дупка” не водят до нищо добро. По време на избори администрацията буквално спира да работи. Блокира за месеци. 

Жулиета Войнова, на 23 г., номер 12 в листата: Всеки един отказ да упражним правото си на глас означава, че се отказваме да постигнем това развитие, което искаме за държавата. 

Явор Божанков: Важно е да има редовно правителство след 2-ри октомври, защото трябва да се гласува нов бюджет, съобразен с инфалцията. Защото трябва да се приеме ново удължаване на срока на компенсациите за цената на еленергията за бизнеса, защото има да се взимат толкова много решения, важни за оцеляването ни. 

Мафията, задкулисието, паралелната държава, така ние в БСП наричаме тази “държава”, която изсмуква обществения ресурс. Тази “държава” разчита на това, че ние няма да гласуваме. Така контролираният от нея вот тежи със страшна сила. Защото гласът на един свободен човек има същата стойност като гласа на един зависим човек. Но, когато свободният човек не отиде да гласува, то зависимият определя неговото бъдеще. 

В ръцете на всеки един от нас е силата да променим България. Ако упражним масово тази своя власт гласовете на зависимите няма да имат значение. И ние ще живеем в друга България, в тази България, която искаме.