Иван Иванов, БСП: Инвестирахме 1 млрд. лв. в сектор “Земеделие“

Сеп 21, 2022 Новини Избори 0 894

За 7 месеца върнахме контрола при добива на дървесина, но това трябва да продължи

„12 години сектор “Земеделие“ беше тласкан в грешна посока - неговото феодализиране. Доста политическа надмощие получиха както ГЕРБ, така и ДПС. На първо място са необходими законодателни промени - държавата да има повече възможности за действия в самата гора. В момента всичко се дава на частни фирми, а държавните горски предприятия имат възможността да добиват и обработват само 30% от дървесината.“ Това заяви водачът на листите на “БСП за България“ в Русе и Шумен Иван Иванов в ефира на БНТ.

Като бивш министър на земеделието той обясни, че много важна стъпка, която е направена, това е въвеждането на изцяло електронни търгове при продажбата на дървесина, тоест да изчезнат нагласените. „Безконтролният добив на дървесина води до лоши последствия. Ние за 7 месеца извършихме над 500 000 проверки и бяха написани десетки хиляди актове. Контролът се върне в този сектор, но това трябва да продължи“, категоричен е социалистът.

По думите  на Иванов от 1-ви януари 2023 г. трябва да влезе в сила Стратегическия план за обща селскостопанска политика на България. „В него е заложен  гаранционен фонд, в който всеки един земеделски производител ще отделя част от средствата, които получава като субсидии, а държавата ще инвестира част от своя дял в субсидията и по този начин ще се гарантира фонд, който да може да обезщетява за неблагоприятни климатични условия. Говорим за 100% обезщетение“, уточни той.

„Тази година успяхме да постигнем безпрецедентен ръст при подпомагане на държавата - 1 млрд. лв. са инвестирани в този сектор както от страна на държавния бюджет, така и европейски средства. Почти успяхме да изравним субсидията на нашите земеделци с европейската“, коментира още бившият аграрен министър.

Иван Иванов е категоричен, че има десетки причини хората да вярват на БСП. „Ние излязохме от това управление с отчет за много добре свършена работа. Ние бяхме гарантът за една сериозна социална политика, която всички български граждани в момента усещат - увеличението на минималната работна заплата, два пъти увеличението на пенсиите, имаме необлагаем минимум за младите семейства“, посочи той като част от мерките на левицата.

По думите му служебният кабинет тенденциозно се намесва в изборния процес, което е некоректно и трябва да приключи. „Безспорно в икономиката имаме сериозен ръст на БВП - четвърти в Европа, първи сме и по икономически растеж. Неслучайно при свалянето на правителството ударът беше в икономиката, защото там бяха най-добрите постижения“, припомни социалистът.

Кандидатът за народен представител очаква хората да оценят високо постиженията на БСП в управлението, каквото е и наблюдението на социалиста от срещите ме из страната. „Призовавам всички български граждани да не се вслушват в твърденията, че едва ли не няма да има кабинет. Подобно развитие на събитията ще доведе до задълбочаване на кризата, липса на бюджет, липса на политики, които да се следват. Мисля, че БСП ще бъде част от управлението в следващ кабинет и ние ще бъдем отново този социален гарант на българските граждани“, заяви той и призова: „С номер 28 в бюлетината, за да можем да продължим да осъществяваме тези политики, които заложихме в програмата си“, заключи Иванов.