Кристиан Вигенин: Хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ не е свързано с оръжия и боеприпаси

БСП ще подкрепи предложението, което поставя вниманието върху последиците от войната за България, заяви социалистът

„В третия месец на конфликта е време за повече разум, за повече прагматизъм и загриженост. Ние от БСП не приемаме войнствената реторика, включително от някои от нашите партньори в управлението. Не приемаме и системните опити да се нагнетява напрежение и противопоставяне, да се настройват българи срещу българи на база на симпатии и респективно антипатии към Русия.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна по време на обсъжданията за оказване на военна помощ за Украйна. Той допълни, че принципът разделяй и владей е често успешен, но потърпевши са народите и общностите, върху които това се прилага. 

По думите му от първия ден на войната БСП изразява две много ясни и категорични позиции, зад които стоят и днес. Първо – “не“ на войната и “да“ на дипломацията и второ – за Украйна подкрепа - да, оръжия – не. „Приветстваме усилията на министър-председателя да омекотява разделителните линии, но тези усилия биха дали резултат само, ако нужните компромиси се направят от всеки един от партньорите в коалицията“, заяви той и уточни, че от левицата изразяват готовността да направят стъпка в тази посока.

Кристиан Вигенин обясни, че от трите внесени проекторешения за разглеждане два са категорично неприемливи и БСП ще ги отхвърли. „Те задължават правителството да окаже военна помощ без никакви ограничения в обхвата на тази помощ и са фокусирани само върху един от аспектите на войната в Украйна, който не ни засяга пряко. Третият проект на “Продължаваме промяната“ е единственият, който се опитва да постави вниманието преди всичко върху последиците от войната за България и за българските граждани и иска от правителството мерки за тяхното преодоляване“, коментира зам.-председателят на БСП.

„Хуманитарната, финансова и военно-техническа помощ се свежда до 6-те точки в официалното искане на Украйна към България и нито едно от тях не е свързано с оръжия и боеприпаси“, обясни Вигенин и добави: „С тези уточнения ние придобиваме сигурност, че България няма да стане част от конфликта, без в същото време да се поставя под съмнение нашата солидарност с украинския народ и принадлежността ни към Европейския съюз  и НАТО.“

По думите му не сме на етап, в който трябва да взимаме решение за предоставяне на оръжия и боеприпаси на Украйна: „Така че нашата позиция е, че това, което се предлага, може да бъде подкрепено от нас“, уточни той.

Кристиан Вигенин отбеляза, противно на внушенията, че България не е единствената страна от евросъюза, която не предоставя оръжия на Украйна. В подобна позиция са Австрия, Кипър, Малта, Ирландия и Унгария. 

„Нека престанем да продуцираме наши вътрешнополитически драми“, призова социалистът и продължи: „Нека се опитваме да търсим обединение, а не разделение в условието на днешната глобална криза. Нека затворим днес тази тема, да спрем да издевателстваме ежедневно от българските граждани и да се фокусираме върху другите проблеми – доходи, инфлация, енергийна сигурност, икономически растеж, социална подкрепа.“ 

По думите му ГЕРБ не се вълнува точно какво ще бъде изпратено на Украйна, а искат да създадат впечатлението, че “Демократична България“ са натикани в ъгъла, че едва ли не БСП определя политиката на правителството. „Ако беше така, нямаше да бъдем изправени пред такъв тип решение“, коментира зам.-председателят на левицата.

Според Вигенин днес коалицията има шанс да покаже, че може да проявява уважение към различията, да устоява на непредвидените външни шокове, да намира общи решения на трудните въпроси и да разчиства пътя на страната напред. „Не намирам за логично да се използва една война, за да се отървем от старото си оръжие и да получим ново. Все пак има някои граници на морала, които не могат да се прекрачват“, заключи той.