Председателят на спортната комисия Иван Ченчев разреши проблем, блокирал тренировките и състезанията на спортни клубове

До дни МЗ ще изпрати писмо-указание, което да позволи на всички картотекирани спортисти да тренират и състезават

Председателят на спортната парламентарна комисия и народен представител от „БСП за България“ Иван Ченчев влезе в ролята на медиатор и успя да разреши в последния ден на 46-ото Народно събрание проблем, блокирал със заповед на здравния министър тренировките и състезанията на болшинството от спортните клубове.

В заповедта си от 2 септември 2021 г. министър Стойчо Кацаров забрани провеждането на колективните спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. Това автоматично затвори възможността за работа на болшинството от състезателите, които са картотекирани, но не са професионалисти.

В множество сигнали до Иван Ченчев от спортните федерации поставиха въпроса.

Председателят на спортната комисия в парламента успя да събере представителите на двете министерства – здравното и спортното, на заседание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта часове преди да бъде закрито 46-ото Народно събрание.  Проблемът се разреши в последвалия разговор. Илия Тасев, директор на дирекция „Здравен контрол“ в МЗ заяви пред Иван Ченчев и депутатите от комисията, че ще запознае  здравния министър с проблема и ги увери, че до дни ще бъде изпратено писмо-указание до Министерството на младежта и спорта, което да позволи на всички картотекирани спортисти да тренират и да се състезават, съобразно разпоредбата за противоепидемичните мерки.

Иван Ченчев благодари на представителите на двете министерства и изрази убеждението си, че това е пътя за разрешаване на спорните проблеми.