Румен Гечев: Ще продължаваме да настояваме за помощ за майки с деца

Доволни сме, че са приети нашите предложения за помощ на самоосигуряващите се и за културата

„БСП реагира веднага след публикуването на актуализацията на бюджета за липсата на трансфер към общините, които понасят един от основните удари на Covid-19. В крайна сметка утвърдихме сумата от 100 млн. лв. и предлагаме механизмът на разпределението да е изравнителна субсидия, за каквато настояват и от Националното сдружение на общините.“ Това заяви от  парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на дебата за държавния бюджет.

„Предложихме принципа на „80/20“ като допълнение към „60/40“ в подкрепа на бизнеса, тъй като редица бизнеси не могат да се възползват от системата на „60/40“, както предупредихме много отдавна“, подчерта проф. Гечев.

От парламентарната трибуна социалистът изрази задоволство, че предложение на левицата за помощ на самоосигуряващите се лица е било прието, макар и в по-малка степен.

„Няма как да не изразим задоволство, че беше прието и нашето предложение за помощ на културата, тъй като при частично или пълно затваряне на театрите и други културни институции, техния щатен състав остава без никакви доходи“, каза още Румен Гечев.

Гечев изрази недоволство обаче, че не е подкрепено предложението за  подкрепа на майките и семействата за второ и трето дете от 6 500 лв. „Не приемаме доводите, че има някаква дискриминация. Не е дискриминация майките, които са работили 24 месеца да получават съответна помощ. Ще продължаваме да настояваме за осигуряването на тези средства, тъй като не само майките, България заслужава такава помощ. Нашата най-страшна криза не е Covid-19, а е демографската катастрофа”, категоричен бе проф. Румен Гечев.