Атанас Зафиров: Думите на премиера Янев за партия на Кирил Петков са смущаващи

Сеп 05, 2021 Новини БСП в медиите 0 1491

Оказа се, че партиите на промяната са партии на подмяната

"От БСП не сме разочаровани от стеклите се преговори. Разочаровани трябва да бъдат българските граждани, които очакваха по-различно поведение и в крайна сметка да се състави радовно правителство и работещ парламент, който да посрещне задаващите се кризи пред България". Това коментира зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в "ОФанзива" по NovaNews. 

Социалистът бе категоричен, че е било възможно да се създаде мнозинство в това Народно събрание. "Оказа се, че партиите на промяната са партии на подмяната. Няма логическо обяснение защо отхврълиха подадената от нас ръка. Можеше да се създаде кабинет с ясни цели и приоритети", смята Зафиров. 

Депутатът предупреди, че стои рискът от връщането на ГЕРБ във властта.

Той уточни също, че по време на преговорите в рамките на третия мандат не се е стигнало до конкретни разговори по отношение на предложение за министър-председател. По думите му това е щяло да се случи, ако разговорите се бяха увенчали с успех.

"Искахме да постигнем съгласие по политики. Да демонстрираме ясно желание за формиране на такова мнозинство, да актуализираме бюджета. И едва тогава да излезем с лица, които биха могли да бъдат носители на тази промяна", обясни Зафиров. 

По мнението му е нормална практика  мандатоносителят да направи всичко възможно да състави кабинет с връчен трети мандат. 

"Когато има необходимост да се състави кабинет, който трябва да спасява страната, всеки да прави някакви компромиси. 

На въпрос дали Кирил Петков и Асен Василев  са "отличниците на служебния кабинет", Зафиров коментира, че думите на служебния министър-председател за него са били смущаващи, защото би трябвало да е равно отдалечен от всички партии и безпристрастен. "Холивудската усмивка не е гаранция за успех, нека да приключи този служебен кабинет, за да дадем нашата оценка", коментира още Зафиров. 

По думите му когато се говори за нови лица в политиката, трябва да се подхожда по-внимателно: "Например г-н Петков е един от създателите на "Да, България". Тук говорим за хора с биография и с политически заявени позиции."

На въпрос може ли да бъде заплаха за БСП нов политически проект, социалистът отговори: "Ние сме на 130 години, едва ли трябва да се притесняваме. Партиите с идеология остават, новите проекти отминават."

По отношение на предстоящия парламентарен вот, Зафиров смята, че безспорно три поредни седмици на гласуване, при евентуален балотаж на президентските избори, крие много рискове - ниска избирателна активност, риск за здравето на хората заради ковид кризата, във финансов аспект - в условия на икономическа криза харчим "грешни пари" . Има и частични местни избори на някои места през октомври, така че на някои хора може да им се наложи да отидат 5 пъти до урните. 

"Ние не се месим в работата на президентството. Нека президентът да реши.  

"Янаки Стоилов безспорно е един от успешните министри в този служебен кабинет" , смята още той. 

Депутатът от левицата изрази надежда, че в следващото народно събрание партиите ще демонстрират по-различно отношение помежду си, вземайки си поука от случилото се.