Христо Проданов: БСП се бори за смяна на модела, при който всичко в България зависи от един човек

Авг 01, 2021 Новини БСП в медиите 0 1001

Многократно сме заявявали, че не подкрепяме въвеждането на мажоритарен вот

„Ние не останахме толкова изненадани от избора на премиер на ИТН, тъй като от БСП не сме поставяли кадрови въпрос –  нито за лица, нито за министри, нито за министър-председател. На експертната среща, на която присъствах и от която имам впечатления от г-н Николов, го видях като комуникативен и диалогичен човек, с добри идеи.“ Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в „Неделя 150“ по БНР.

Той посочи, че БСП има съвпадение по четири от петте приоритета, посочени от Пламен Николов, с изключение на мажоритарния вот.

„Въпросът с мажоритарния вот трябва да бъде много внимателно обмислен, да бъдат обсъдени всичките му страни и опасностите, които може да породи. Многократно сме заявявали, че БСП не подкрепя мажоритарния вот и сме изтъквали причините за това. Една от тях е, че може да позволи на много олигарси без политическо минало да влязат в Народното събрание, само за да си прокарват собствените икономически интереси. А именно от това хората се възмущават, това ги отблъсква от политиката и не бива да го допуснем“,  коментира Проданов.

„В свое интервю Пламен Николов каза нещо притеснително за договора с Република Северна Македония. Затова искаме среща между него и нашата парламентарна група, да уточним този и други въпроси, за да можем наистина да следваме това, което сме си обещали“, посочи още социалистът.

Проданов изтъкна, че БСП се бори за смяна на модела, при който всичко в България зависи от един човек, и за връщане към парламентарната форма на управление, при която парламентът упражнява контрол върху изпълнителната власт.

„Затова аз не съм съгласен, че министър-председателят трябва да е независим. Напротив, той трябва да е зависим от тези, които са го избрали в парламента и от тези, които го подкрепят политически“, аргументира се Проданов.

Според него приоритетите на правителството трябва да са разписани под някаква форма и да се следват безусловно. Той подчерта, че за да е отговорно и открито управлението, трябва да има такъв документ.

На въпрос кога трябва да бъдат обявени министрите, Христо Проданов отговори, че ръководството на ИТН е запознато с процедурата в БСП по одобрение на правителството, а именно, че Националният съвет на партията трябва да бъде запознат със състава на кабинета преди да вземе окончателното решение. „Необходимо е, ако ИТН искат нашата подкрепа, да се съобразят с това“, добави Проданов.

„Важното е да има един откровен разговор и да няма задкулисие по начина, по който се избира правителството. БСП ще се държи отговорно и по този въпрос. Дали Борисов ще разпореди на своите депутати да излязат от зала или не, нас не ни интересува. Ние сме с открити лица и така ще продължим до края“, каза още народният представител от левицата.