Проф. Румен Гечев, БСП: Ще поканим на среща кандидата за премиер Пламен Николов

Юли 30, 2021 Новини БСП в медиите 0 840

Впечатленията ми от срещите с ИТН са много добри, основните ни икономически цели съвпадат

„Следващата седмица ще поканим кандидата за премиер на „Има такъв народ“ г-н Николов на среща с нашата парламентарна група, за да проведем разговор как вижда той реализацията на програмата на „Има такъв народ“, съобразена с техните потенциални партньори, в това число и БСП. След което искаме да го попитаме какво е неговото виждане за екипа от министри, които да реализират тази програма. Предварително условие беше ние да знаем кой е премиерът, но искаме да знаем и кои са министрите. След като получим тази информация, ще свикаме Националния съвет на БСП, който да гласува "за" или "против.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Първите ни срещи с „Има такъв народ“ по няколко основни направления показаха, че имаме общи цели и общо виждане по много от основните проблеми. Аз участвах в икономическия екип за преговори и впечатленията ми са  много добри, тъй като от „Има такъв народ“ бяха изпратили колеги със сериозно икономическо образование и с добра практика. Основните цели в икономическата им програма за догонващ икономически растеж, за ефективна реализация на Зеления пакет на Европейския съюз съвпадат в значителна степен с целите на БСП. Основната причина за това е, че нашият подход и техният подход е на базата на практиките на страните членки на ЕС“, сподели впечатленията си от преговорния процес социалистът.

Проф. Гечев коментира и дейността на служебното правителство: „Фактите показват, че служебният кабинет в значителна степен осигури провеждането на честни избори. Купеният вот намаля значително, а машините и софтуерът за гласуване работеха без сериозни проблеми. По отношение на икономическото състояние на страната, няма как служебно правителство за два месеца да промени кардинално икономиката, но беше запазено спокойствие в икономиката, бяха увеличени бюджетните приходи, правителството подготви и актуализация на бюджета. Преди няколко дни имахме среща с финансовия министър г-н Василев, където той ни запозна с виждането на служебния кабинет за актуализацията. Намерихме общ език по отношение на преразпределението на бюджета, но имахме и някои различия за началото на някаква пенсионна реформа. Що се отнася до икономическия министър, той свърши доста работа по разкриване на действителното състояние на държавни фирми и агенции, българска икономика, публични дружества, достъп до търгове и обществени поръчки. Това, което беше извадено през последните седмици в медиите, са неща, които ние четири години изнасяхме в българския парламент.“