Жельо Бойчев: Скандалите за транспорта в София тепърва предстоят

Апр 30, 2016 0 776

„Скандалите за транспорта в София тепърва предстоят”. Това заяви пред медиите в парламента народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. По думите му с днешното неразглеждане на предложението на левицата за възлагане на одит на ЦГМ, който да се извърши от Сметната палата, не е отговорено на обществените очаквания. Той уточни, че нееднократно социалистите са казвали, че дружеството е черната каса,черната дупка в Столична община, където потъват стотици милиони левове. Той посочи, че само приходите, които се получават от отдаване на паркоместата в София, са 15 млн. лв., а сигналите за злоупотреби относно дейността на дружеството – безброй.  „Многократно ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в различни формати на НС е правила предложения да се направи одит на дейността на дружеството. Ако това беше направено, нямаше да сме свидетели на тези грозни сцени”, каза още депутатът. Той призова другите парламентарни групи също да подкрепят предложението за такъв одит, с който да се проследи начинът, по който са планирани, провеждани и възлагани обществените поръчки, както и договорите относно техните изпълнения.

 

Георги Свиленски: Отговорността за действията на ЦГМ е на ГЕРБ

Депутатът от левицата Георги Свиленски припомни, че БСП поставя за трети път, в рамките на три различни парламента, проблема със състоянието на ЦГМ. „Днес сме свидетели как премиерът Борисов, опитвайки се да се спаси и той, и политическата му партия, прибягва до уволнения на зам.-кметове, на депутати и на целия съвет на директорите на ЦГМ. Трябва да ни е ясно на всички, че отговорността и покровителството за действията на това дружество започват от Столична община, където кмет беше Борисов, където зам.-председател на ГЕРБ е кмет в момента и няма как отговорността да бъде поета с приемането на една оставка в НС, дадена под натиск от един народен представител”, каза още Свиленски.  Според него проблемът в дружеството е  хроничен и добави, че то се ползва с най-ниско доверие от всички общински дружества в рамките на Столична община. „Това е дружеството, което управлява парите на всички столичани, които ползват градски транспорт и дружеството, което е черната дупка на Столична община”, каза още той. Свиленски бе категоричен, че нивото на политическата корупция е доста по-високо и се надява, след като приключи одитът, съответните органи да вземат отношение по резултатите от него.

Таско Ерменков: Управляващите правят всичко възможно ЦГМ да не бъде във фокуса на обществото и проверките

Народният представител от левицата Таско Ерменков заяви, че е била използвана процедурна хватка за изпращане на предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за извършване на одит на ЦГМ за разглеждане в комисия. „Управляващите продължават да правят всичко възможно темата за ЦГМ да не бъде във фокуса на общественото мнение, да не бъде във фокуса на проверките и НС, в лицето на неговото ръководство, прави опити за замазване на тази политика. Криенето зад процедури е начин, по който те искат да си осигурят комфорт за ограбване и на България, и на София”, заключи Таско Ерменков.