БСП: ВМЗ-Сопот, КИНТЕКС и НИТИ-Казанлък да се върнат в забранителния списък за приватизация

Апр 14, 2016 0 682

Манол Генов: Лукарски обеща, докато е министър, да не се пипат тези предприятия. Да не се е самоуволнил?

ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГAРИЯ ще внесе днес в Народното събрание ЗИД на Закона за приватизацията и следприватизационен контрол. Целта на промeните, предлагани от левицата, е ВМЗ-Сопот, КИНТЕКС и НИТИ-Казанлък да се върнат в забранителния списък за приватизация.

Манол Генов: Лукарски обеща, докато е министър, да не се пипат тези предприятия. Да не се е самоуволнил?

„След като министър Лукарски се кълнеше, че ВМЗ-Сопот, КИНТЕКС и НИТИ – Казанлък, докато той е министър, няма да бъдат продавани, да не би да се е самоуволнил или го е уволнил финансовият министър, когато е включил в списъка за приватизация именно тези 3 дружества”. Това попита пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов. Той обясни, че преди дни е публикувана средносрочната програма за приватизация на правителството за 2017 -2019 г., където присъстват няколко държавни дружества, сред които и посочените 3. Той подчерта, че предприятията са сложени на тезгяха за продажба и, според направената сметка – около 80 млн. лв. би трябвало да постъпят от продажбата на тези дружества. „Не знам къде е бил министър Лукарски през това време, който и на 10 февруари тръбеше, че тези предприятия са в подем. Печалбата само на ВМЗ-Сопот е 30 млн. лв., данните за КИНТЕКС не са публични, но има информация, че към средата на 2015 г. е имала малко под 5 млн. лв. печалба”, заяви социалистът. Той бе категоричен, че с тази правителствена стратегия окончателно се довършва военнопромишленият комплекс. "Държавата губи влиянието си на стратегически пазари”, заяви депутатът от левицата. Манол Генов подчерта, че министър Лукарски е обещал, че производството на ВМЗ-Сопот ще се увеличи поне два пъти, в същото време КИНТЕКС си възвръща стари пазари, а НИТИ-Казанлък разработва и внедрява нови производства.

Корнелия Нинова: Разпродава се държава, прибират се едни пари и не се знае къде отиват

„В тригодишната прогнозна рамка тази приватизация се мотивира с необходимостта от допълнителни средства в бюджета. Не стигат заемите, не стига преизпълнението на бюджета, а и ще приватизираме, за да влязат още пари. Очевидно има проблем с парите в държавата”, заяви пред представителите на медиите зам.-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова. Тя подчерта, че в същото време всички социални плащания за следващите 3 години са замразени. Нинова заяви, че левицата е против приватизацията на държавни предприятия, а твърдението, че държавата управлява зле икономиката – не е вярно. „Тези предприятия са на печалба. Буди недоумение противоречието – министърът на отбраната и премиерът са заявили, че са готови държавата да си закупи обратно военния завод в Пловдив, а в същото време се приватизират съществуващи в момента държавни предприятия от военнопромишления комплекс. Категорично сме против тази приватизация”, заяви Корнелия Нинова.

Драгомир Стойнев: Това, което се прави, е обидно спрямо българските работници, българската икономика и българските интереси

„В управляващата коалиция цари хаос. Един министър говори едно, друг внася друго. Политическата стабилност, която толкова се прокламира е само на думи”, заяви народният представител от ПГ на левицата Драгомир Стойнев. Той припомни, че през 2013 г. първите две предприятия, които е посетил като министър на икономиката и енергетиката са били ВМЗ-Сопот и Мини Марица-Изток, тъй като и в двете е имало криза. „Само за година и двете предприятия са направили рекордни приходи. ВМЗ-Сопот от едно губещо предприятие, което е трябвало да бъде разпродадено, става печеливше с помощта на българското правителство”, обясни той. По думите му е било важно да се подкрепи това предприятие, защото става въпрос за стратегически сектор в българската индустрия. „То носи печалба, плаща дивиденти на българския бюджет, няма лошо то да работи и да бъде насърчавано. Защо, когато едно предприятие е на печалба, искаме да го приватизираме. Или правителството отново иска да подкрепя чуждите фирми които искат да изнасят печалбите от страната ни”, заяви социалистът.

Стойнев подчерта, че БСП иска тези капитали, които се формират да остават в България и от нея да се възползват всички. Той предупреди, че ако не се спре приватизацията на НИТИ-Казанлък, процедурата ще приключи с един може би известен победител - „Арсенал“-Казанлък. „Това, което се прави, е обидно спрямо българските работници, българската икономика и българските интереси”, категоричен бе бившият министър на икономиката и енергетиката.