БСП отново внесе предложения за намаляване на ДДС за детските стоки и услугите за хора с увреждания

Апр 07, 2016 0 995

Чавдар Георгиев: Нуждаещите се трябва да имат достъп до необходимите им стоки и да бъдат социално обгрижвани

ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе повторно ЗИД на за Закона на ДДС. Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев обясни пред представители на медиите в кулоарите на парламeнта, че предложението на левицата за промени е свързано с храни за кърмачета, преходни храни, пелени за бебета, помощни средства, съоръжения за хора с увреждания, за доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора. „Със закона предлагаме данъчната ставка върху тези стоки и услуги да се намали на 5%. С това искаме тези стоки и услуги да бъдат по-достъпни за потребителите и да могат по-голям кръг от хора да се ползват от тях”, обясни той. Депутатът подчерта, че това е израз на лявата политика, която ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ води и е стъпка напред за хората, които имат нужда да бъдат по-добре обгрижени социално. На въпрос от кога се предлага да влязат в сила тези промени – Георгиев обясни, че става въпрос за средата на данъчната година, за месец юли, за да няма затруднения за бюджета.

Чавдар Георгиев заяви, че социалистите предлагат правила за възстановяване и приспадане на ДДС. По думите му в момента малките и средни предприятия, особено производители, страдат от големите фирми, които отлагат плащането към тях, а първите са длъжни да плащат ДДС, без да са получили съответното възнаграждение за своите доставки на стоки и услуги. „Предлагаме лице, което не е заплатило, макар и част от стойността на получените от него стоки и услуги – равна или по-голяма от стойността на ДДС, което може да се приспада и да се възстановява, да няма това право до момента, в който не заплати поне частично тези стоки и услуги на съответния доставчик”, обясни Георгиев. По думите му с тази мярка се цели оздравяване на пазарните отношения, спиране на ДДС измамите и подпомагане на малките и средни предприятия, които в момента от хем плащат този данък, хем не получават съответното възнаграждение от големите стопански субекти. „Чудим се на упорството на другите политически сили да не подкрепят тези социални мерки, които ще подобрят положението на широк кръг от хора”, заключи Чавдар Георгиев.

Филип Попов: 20 млн. лв. ще струва на бюджета да подпомогне младите семейства и хората с увреждания

„ДДС върху стоките и услугите, които ние предлагаме да бъдат с намалена ставка за една година, е около 20 млн. лв.”, това обясни народният представител от ПГ на левицата Филип Попов. По думите му, когато един данък е доста висок, той не може да бъде събиран качествено и се отива в сивата икономика. В същото време той подчерта, че това не означава, че трябва да е прекалено нисък. „Нашето предложение е балансирано, макар и минимална – това е стъпка в посока за справяне с демографската катастрофа, в която се намираме”, заяви Попов. Той припомни, че миналата година правителството е било натоварено да изготви средносрочни мерки за справяне с демографската катастрофа, но до момента не се случва нищо.

Георги Гьоков: Няма по-голямо признание за едно управление от това колко деца се раждат по време на него

„България е в тежка демографска криза, в последните години намаляваме с 40 хил. човека всяка година. Всички сме съгласни, че има такава, но не се прави нищо по въпроса”, заяви депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков. Той подчерта, че с предлагания законопроект може да се помогне на това правителство да започне да решава демографския проблем. „Няма по-голямо признание за едно управление на страната от това колко деца се раждат по време на него”, заяви Гьоков. Той подчерта, че в последните 25 години единственото повишаване в раждаемостта в страната е в периода 2005 – 2009 г., когато е управлявала БСП с коалиционни партньори. „БСП е социално отговорна партия, която иска да положи усилия за справянето с демографската криза. Това трябва да искат и всички народни представители”, заяви Георги Гьоков.