Проф. Румен Гечев към управляващите: При този остър недостиг на пари, да лишавате бюджета от 150 млн. лв ДДС е национално престъпление

Апр 01, 2016 0 661

„Пресметнахме най-песимистичния вариант на среден оборот от 50-60 лв. на такси. Получава се невнасяне в хазната на 100 млн. лв., но според експертите дневният оборот е най-малко 100 лв”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна по време на обсъждането на ЗИД на Закона за местните данъци и такси. „Като натискате бутона при гласуване, внимавайте какво правите. Лишавате ли българската държава от 150 млн. лв. ДДС в бюджета или те отиват в джоба на превозвачи, които не са такива”, коментира той. Народният представител обясни, че в Комисия по бюджет и финанси е станало ясно, че една от софийските фирми има до 1000 коли, като само 4 са превозвачи, а останалите са прехвърлени на знайни и незнайни водачи, които не плащат данъци.

Проф. Гечев уточни, че тези пари не се събират, защото фирмите, които имат до 50 хил. Лв. не се регистрират по ДДС. „Наближавайки 50 хил. лв. те регистрират нова фирма или прехвърлят на друго лице и в държавата не влиза нищо, въпреки че на бележката от таксито пише 20%”, подчерта той. Депутатът от левицата заяви, че не е вярно, че т.нар. алтернативен данък ще бъде в полза на хазната. „Към всичко, което плащат сега шофьорите за лизинг, ще трябва да плащат и до 1000 лв. допълнително. Става въпрос за около 23 000 коли”, допълни народният представител.