Правителството спешно трябва да реши дали България ще участва в енергийните проекти

Окт 21, 2009 Новини БСП в медиите 0 1276

Забавянето на позицията на България за енергийните проекти с Русия поставя на сериозен риск осъществяването им

Забавянето на позицията на България за енергийните проекти с Русия поставя на сериозен риск осъществяването им. Правителството трябва в максимално кратки срокове да заяви позицията си по темата, заяви пред журналисти в парламента депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров.

По думите му, България не е единствената страна, която може да осъществи тези проекти. Той даде пример с газопровода "Бургас-Алексндруполис", който изцяло може да мине на турска територия, което не е в стратегическите интереси на Русия, но може да се случи, ако правителството забави позицията си. Според Петър Димитров правителството спешно трябва да реши дали България ще участва или не в проектите.

Информацията, че България е изключена от изграждането на проекта "Южен поток" е несериозна и нереалистична, каза още Румен Овчаров във връзка с публикации по темата в медиите. Според Румен Овчаров това са спекулации, свързани с грешно

интерпретиране на части от споразумението за преминаването на подводната част на проекта през турски териториални води, което е било договорено между Русия и Турция преди месец и не засяга интересите на България. 

 

Таня Стефанова, БТА