Сергей Станишев беше преизбран за председател на НС на БСП от делегатите на 47-мия Конгрес на партията

Окт 18, 2009 Новини БСП 0 1586

Сергей Станишев  беше преизбран за председател на БСП от делегатите на заседанието на 47-мия Конгрес на партията

Сергей Станишев  беше преизбран за председател на БСП от делегатите на заседанието на 47-мия Конгрес на партията. 455 социалисти подкрепиха лидерът на левицата.

По думите на Станишев направеният от Конгреса избор е най-вече отговорност за него. Много добре я осъзнавам, категоричен беше председателят. Той напомни за изборите, през които е преминал до сега - през 2001г., когато делегатите са дали своето доверие в аванс и са се съобразили с позицията на Геоги Първанов; на следващите избори Станишев се явява като лидер на партия във възход, за която се очаква да спечели парламентарните избори; и третият избор - като министър-председател в трудно, но успешно управление.

Лидерът на БСП изтъкна, че приетите от Конгреса документи трябва да предизвикат сериозна дискусия и да се даде мотивация на членовете на партията за действие. По думите на Станишев ситуацията в момента е критична и от общата воля на социалистите зависи как ще се развие БСП занапред. Пред левицата стоят две алтернативи - партията да продължи да се занимава със себе си или да извлече поуки от изборната загуба, от случващото се през последните месеци и от дебатите на Конгреса. В наши ръце е дали БСП ще запази влиянието си, ще възстанови и разшири доверието си, категоричен беше Станишев.

Според председателя на БСП рано или късно сегашните управляващи ще започнат да губят доверието на обществото. От нас се очаква да бъдем силна опозиция, заяви Станишев. По думите му консолидацията в партията е важно да бъде реална. БСП трябва да издържи на безскрупулната атака, да бъде адекватана опозиция и да възстанови доверието към себе си. Това не е задача само за един, добави Станишев.

За своите конкуренти председателят заяви, че са хора със силни политически качества. По повод отправените към него критики, той заяви, че не счита техните автори за враг с партиен билет. Далеч съм от мисълта, че винаги съм бил прав. След тежката загуба и аз правя своя анализ, добави Станишев. Пред делегатите на Конгреса той заяви, че ще се постарае да реализира програмата до следващаото му заседание и да направи отчет за сършеното.  В кратко време ще се постарая да представя ново Изпълнително бюро, добави Станишев.

Лидерът на БСП благодари на делегатите, които подкрепиха неговата кадидатура и на участниците в заседанието. Нека всички работим така че на следващото заседание да бъдем в по- различна среда, да сме преодоляли тази сериозна криза. Пожелавам здраве, другарство помежду ни и успехи за БСП, каза в заключение Станишев.

На днешното си заседание Конгресът прие Политическа декларация и Резолюция, които бяха предложени от НС на партията.