Михаил Миков: За една година левицата предложи достатъчно ясни социални алтернативи и национални решения

Мар 08, 2016 Новини БСП в медиите 0 1193

Кой се притеснява от комисията за Русия и Турция? Борисов е против нея, Местан също - попита лидерът на левицата в ефира на BG on air

„Дясната политика е много ясна. Миналата седмица отказаха 20 млн. лв да бъдат отделени за компенсиране доходите на майките, които отглеждат деца от 1 до 2 години –  изравняване на обезщетението с минималната работна заплата“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в сутрешния блок на BG on AIR. Като друг пример посочи вдигане на възрастта за пенсиониране. „Всичко това, което се „продава” на публиката като реформа, води до регрес“, каза още той. По неговите думи БСП няма количествен състав, който да даде максимална тежест на опозиционните изявления, но е категоричен, че през последната година левицата е предложила достатъчно ясни социални алтернативи и национални решения -  за отпадане на санкциите срещу Русия, по-категорично отстояване на българския интерес в Брюксел, мерки по демографския въпрос. „Важно е какво мислят българските граждани - кой защитава и представлява техните интереси“, подчерта председателят на БСП.

Миков посочи, че демографската криза се задълбочава, а няма никаква заинтересованост от страна на правителството и подчерта, че преди 25 години България е била с население почти 9 млн., а днес - около 6 млн. души. „Това правителство се формира трудно в името на реформите, но едно са думите, друго – делата. Много се говори за антикорупционен закон, а преди месец се приема закон за обществените поръчки, който създава повече възможности за корупция и доминация на големите корпорации“, уточни Миков.

По повод представения манифест „За републиката“ председателят на БСП поясни, че никой от автентичното ляво не го е подкрепил. „Вместо професорите да кажат как в законодателството да се реализира социалната държава, те откриват топлата вода и казват, че са за републиката. БСП е за републиката още от 47-ма година.  Републиката я има в Конституцията, дайте да я направим така, както е описана там“, призова Миков. Според него гражданите няма да се примирят с манифести, а с действия, който реализират социално-икономическите им права.

Председателят на БСП коментира и отношенията на левицата с други партии. За АБВ той подчерта, че те са в управляващата коалиция и подкрепят осъществяването на десни политики като вдигането на възрастта за пенсиониране. „В това няма нищо ляво – да отнемаш социални права“, подчерта той. Относно ДПС той обясни, че по някои въпроси могат да бъдат постигнати общи решения, но по други не и това е нормално. „ДПС ни подкрепи не само за вота на недоверие, но и по двата закона в здравеопазването, защото преценява, че и нейните избиратели страдат от този тип здравеопазване“, посочи председателят на левицата. Той е на мнение, че вотът вече е дал резултат. „Министърът промени няколко наредби за доплащането на лекарствата и двата пакета, а сега е внесъл и промяна в Закона за здравното осигуряване, което още веднъж категорично показва, че мотивите са ни били верни“, допълни той.

 

Трябва да се защитават българските интереси, а не де се прокарват чужди такива през политически партии

„Изявлението на говорителя на външно министерство на Русия мисля, че беше извън тона, който трябва да се позволява“, коментира Миков по повод комисията за Русия и Турция. Според него тя е дала резултат на втория ден – обявиха за персона нон грата дипломатически служител от турската мисия у нас. „Кой се притеснява да разбере какво се случва? Излезе достатъчно информация за намеса, свързана с политици преди от ДПС, сега от партия ДОСТ“, посочи той. По неговите думи парламентът е висшият орган на властта в България и трябва да получи информация доколко службите си вършат работата. „Премиерът е против, Местан също и очевидно тази комисия ще бъде бламирана от мнозинството“, каза още той. Миков е категоричен, че не трябва да се прокарват през политически партии интереси на чужди страни. „Трябва да има много такт в отношенията към съседите, но трябва да се защитават и българските интереси. Около ваксините също се промъкнаха много съмнения за бизнес отношения с Турция, който слагат отпечатък за такъв тип влияние“, припомни председателят на БСП.

Михаил Миков коментира, че ако е вярна информацията, че Делян Пеевски и още 136 души, част от тях депутати, не могат да влизат в Турция, става въпрос за натиск, който трябва да има своя отговор и реакция от българските институции.

Според председателя на БСП управляващата конструкция се тресе. „Тя се разпуква по различни линии – гласуването за Кунева, например. Правителството функционираше в условието на малцинство – 104 гласа от 240“, каза още той и като друг пример посочи изявлението на Борисов за КЗК. „Първото, което изчезна е каузата за формиране на това правителство – реформите“, категоричен е той.

По повод спрените обществени поръчки Миков изрази мнение, че в България правото и законите нямат значение. „Министър-председателят с Министерски съвет приема двойно увеличаване на парите за документи за самоличност – от 220 млн.лв на 480 млн.лв. Борбата с олигархията не е въпрос, който се демонстрира. Той се доказва всеки ден със законодателството, конкретните действия“, категоричен е той и попита: „Ако няма искове за тези спрени поръчки, значи ли, че премиерът се е договорил със съответните олигарси да създаде поредния театър за публиката?“, завърши Михаил Миков.